knjizara.com
Ilustrado

Migel Sihuko (autor)

Ilustrado
871 din
Stara cena: 1089 din
U korpu

Roman Ilustrado, iako prvenac, doneo je svetsku slavu autoru Migelu Sihuku, piscu sa Filipina koji živi u Kanadi i piše na engleskom jeziku. Tome je u najvećoj meri doprinela prestižna azijska Man nagrada (The Man Asian Prize) koju je ovaj roman dobio dok je još bio u rukopisu.
„Ilustrado” je termin koji označava pripadnike intelektualne elite na Filipinima. Glavni likovi romana su pripadnici ove klase, dva pisca koji žive u Njujorku, prethodno napustivši sigurnu budućnost u dobrostojećim i uticajnimporodicama u rodnoj Manili. Roman počinje klasičnim trilerskim uvodom – pronalaženjem tela poznatijeg pisca u reci Hadson. Njegov verni sledb

enik, Migel Sihuko, odlučuje da ispita pravi uzrok iznenadne smrti svog mentora, uz potragu i za misteriozno nestalim dragocenim rukopisom pisanim dvadeset godina.
I ovih par rečenica predstavljaju zapravo celokupni siže ovog vrlo smelog književnog performansa čiji je narativ komponovan sa izuzetnom veštinom i uverljivošću. Brojni slojevi priča u priči, odlomci iz eseja, pesama i romana likova, njihovi intervjui i autobiografije, dokumentarna građa, pripovesti o događajima u kojima učestvuju realni i fiktivni likovi, i sve to povezano doživljajima pripovedača, koji se vraća u Manilu u potrazi za odgovorima, predstavljaju neodoljivu avanturu za čitaoca, koji će na svakoj stranici biti zatečen nad sopstvenom upitanošću ozamagljenosti granice između realnosti i fikcije.
Precizno usmerene britke političke oštrice iznete u izmišljenim intervjuima glavnog lika s jedne strane i neobičan, istovremeno urnebesan i setan humor s druge strane, čine ovaj vrhunski izveden splet metafizičkih spekulacija i satire, majstorski upakovan zapravo u priču o potrazi za identitetom kako celog naroda tako i pojedinca, pisca koji postavlja već toliko puta iznedreno pitanje – koja je uloga književnosti danas?
Uz otvoreni kraj, bez krajnjih odgovora i razrešenja, čitaoci će sigurno nakon Ilustrada zaključiti da, ako i ne može da menja svet, književnost može na najbolji i najoriginalniji način da ga razotkriva, a istovremeno da menja i duhovno obogaćuje pojedinca. I to upravo zahvaljujući ovakvim knjigama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kanadska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 340 str.; 978-86-6145-045-7;