knjizara.com
I u bašti i u mašti ; Reči u šetnji ; Šuma i drum (Dela 7)

Đorđe Ocić (autor)

I u bašti i u mašti ; Reči u šetnji ; Šuma i drum (Dela 7)
rasprodato

U sedmu knjigu Ocićevih Dela uključene su dve zbirke pesama za decu i roman o odrastanju dve sestre Šuma i drum.
Zbirku I u bašti i u mašti preporučivali su Milan Kašanin („Ove pesme ne izražavaju uobičajeno shvatanje koje imaju odrasli o deci, već dečje poimanje sveta koje je, često, ruganje i podsmeh preozbiljnom poretku starijih. Zbirka I u bašti i u mašti, originalnim slikama, čistim i dopadljivim jezikom, obraća se prvenstveno deci. Ona istovremeno podstiče i odrasle na pitanje da li su u svom ’velikom’ svetu sačuvali nešto od te bezazlenosti i iskrenosti ’malog’ sveta.“) i Branislav Lovrenski („Ov

a knjiga pesama za decu komponovana je tako vešto i sa strašću stvaraoca zaljubljenog u svoj posao da njegova tvorevina, zatvarajući prsten ne samo pesničkih nadahnuća nego i svojevrsnog misaonog procesa, igrom duha i duhovitom osmišljenošću postaje iznenadni i prelepi dar najmlađem čitaocu. Svojom pesničkom pričom, svojom poetskom slikom, svojim kazivanjem na osobit način, svaka pesma u zbirci Đorđa Ocića očara do te mere da smo sigurni u njeno postojanje i dok je čitamo i kada je, možda, šapućemo jer smo je napamet naučili. I u bašti i u mašti je mali vrt za decu koji svuda postoji. Poenta svakog buketa iz ovog vrta nije u tome što smo ga ubrali i stavili u vazu, nego ga prisvojili kao deo prirode.“).

Dečju igru Reči u šetnji koju su svojevremeno na radiju izvodili Đuza Stojiljković i Seka Sablić, u stihove je, koautorski, preobrazila piščeva kći Jelena Ocić, a kao značajnu za razvoj ličnosti deteta preporučuje je dečji psihijatar Svetomir Bojanin.
O Ocićevom bildungsromanu Šuma i drum, Jovica Aćin piše: „Svedočim vam za dragocenu pripovedačku iskrenost koja u ovome delu kruniše sve dosadašnje Ocićeve knjige. To je iskrenost s one strane ma kakve laži i istine, jer je iskrenost od samog života, naime od supstance od koje ’nema ništa preče dok teče’, bez obzira sa čim ćemo se suočiti na kraju. Šta god to bilo, čitajte, nećete se kajati: bićete začuđeni, a u tom čudu trenuci će vam biti ulepšani. Poželećete da ih ponovite.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Službeni glasnik:Srpska književna zadruga; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 205 str.; 978-86-519-1097-8;