knjizara.com
Hebrejsko-srpski rečnik

Ana Šomlo (autor)

Hebrejsko-srpski rečnik
rasprodato

Rečnik Ane Šomlo dragocen je prilog kulturnoj baštini jevrejskog i srpskog naroda, kako po jezičkom materijalu, tako i metodologiji i informativnosti. Namenjen je korisniku različitog obrazovanja, različite motivacije i sklonosti, čime je autorov zadatak bio višestruko komplikovaniji i teži.
Autor je pristupio obradi svog Rečnika koristeći eklektički metod, kombinujući iskustva drugih autora sličnih rečnika (hebrejsko–engleski, hebrejsko–arapski, itd.). Njeno sopstveno is

kustvo orijentaliste, kao i rad na prevođenju na srpski jezik filozofske, naučne i političke literature, tako i beletristike savremenih i starijih izraelskih pisaca, doprinelo je autorovom odnosu prema izboru rečničkog korpusa i tehnologiji ovog Rečnika.
Element pristupačnosti informaciji u ovom Rečniku značajan je faktor: od uvoda u kome autor upućuje korisnika na popularan i jasan način u osnovne zakonitosti hebrejskog jezika, pa preko kratke i jasne informacije o pravopisu i upotrebi alefbeta, do vođenja korisnika od osnovne reči i korena do njenih izvedenica, odnosno eventualne idiometrijske pojave u rečniku. Od izuzetnog značaja i inovativne vrednosti je tehnologija obrade glagola: kao i u svim rečnicima hebrejskog jezika, ovde je dat koren/perfekt, ali uz to i infinitiv, koga u drugim rečnicima nema.
Po svojoj preglednosti, jednostavnoj, a ipak potpunoj informaciji, izboru primera i doslednosti u tome, ovaj Rečnik bi trebalo uvrstiti u one priručnike čiji je poseban kvalitet u komunikativnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hebrejski jezici
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Jasen; 2007; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 664 str.; 978-86-85337-31-4;