knjizara.com
Harmatan

Dragan Milosavljević (autor)

Harmatan
rasprodato

Milosavljević je punu deceniju (od 1978. do 1988.) radio u Africi kao dopisnik Tanjuga. On je i posle toga nastavio da prati zbivanja u tom delu sveta, sačuvavši renome jednog od naših najboljih poznavalaca Afrike.Pisana živim reporterskim jezikom, Harmatan je knjiga za čitanje, na momente triler. Ali triler sa obiljem životnih činjenica na koje će neki kasniji pisci studija morati da se oslone, možda i uz izvinjenje autoru što će ih, zbog prirode naučnog dela, učiniti manje zanimljivim nego što su ih našli na izvora.
Milosavljevi

ć je svedok besprimernih surovosti u etničkom ratu u Ugandi i naježeni posmatrač javnih pogubljenja bivših moćnika na stratištima u Akri i Monroviji. On se dotiče i ideoloških tema -što su zapravo lutanja novih država od tribalizma ka nekom, sa strane inspirisanom, neuspelom afričkom socijalizmu - ali je pre svega hladan izveštač o životnoj istini iz činjenica.
Afrička krvoprolića autor doživljava kao početak zbivanja na ratištima bivše Jugoslavije. Političke osnove tih sećanja čini „balkanizacija Afrike" koja se po surovosti poistovećuje sa „afrikani-zacijom Balkana". Možda je to uvod u neku novu knjigu Dragana Milosavljevića, u čijem pisanju Afrika ostaje da živi kao nezaobilazni parametar.

Iz recenzije Dragoslava Rančića

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Afrika
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Plato; 2004; latinica; 21 cm; 286 str.; 86-447-0224-6;