knjizara.com
Hajduci

Branislav Nušić (autor)

Hajduci
rasprodato

– Mogu li ja da odem u hajduke pa da otud, iz planine, napišem pismo načelniku: „Ako mi profesori poprave beleške, predaću se vlasti, a ako neće da mi poprave, ostaću i dalje hajduk.“ – Budalo jedna – reći će Čeda – pa kad si hajduk, šta će ti dobre beleške?

Svakog četvrtka i nedelje grupica dečaka okuplja se pored hrastovog stabla na obali Dunava. Tu uživaju u dokolici, igraju se loptom, maštaju i izmišljaju različite priče umesto da rade domaće zadatke. Iz odbojnosti prema školi i obavezama rodiće se ideja da pobegnu od kuće i odmetnu se u hajduke. Ova nestašna avantura, puna zgoda i nezgoda, opametiće mlade hajduke i nasmejati čitaoce do suza.

Hajduci su jedan od prvih humo

rističkih romana za decu u srpskoj književnosti, a i dan-danas spadaju u najčitanija i najpopularnija dela kako ovog autora tako i domaće književnosti za decu.

„Ako se moji mali čitaoci iz ove priče nemaju čemu poučiti, izvesno je da će se imati čemu nasmejati.“
Branislav NušićOvaj roman za decu je paradigma odrastanja i svojevrsna zbirka humorističkih novela koje nepretenciozno tvore svet čudnih hajduka koji pate zbog gladi, beže na drvo kad ugledaju magarca i plaše se mraka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Knjige za školarce
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Kreativni centar; 4. izdanje, 2007; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 201 str.; 978-86-7781-033-7;