knjizara.com
Gradski nomad
beogradski zapisi fotoreportera Aleksandra Ace Simića

Darko Ćirić (autor)

Gradski nomad
rasprodato

Katalog zbirke fotografija Muzeja grada Beograda
Aleksandar Aca Simić, dugogodišnji novinar "Politike"", prvi je autentičan srpski fotoreporter koji je profesionalno bavljenje fotožurnalizmom doveo u potpuni sklad sa najvišim estetskim standardima fotografske umetnosti.
Simićeve fotografije faktografski i ekspresivno dokumentuju i rekonstruišu prošlost Beograda iz vremena od dvadesetih do šezdesetih godina 20. veka.
Beograd se na Simićevim fotografijama, u glavnoj ulozi ili kao pozadina, nameće svojim vedutama i prepoznatljivom atmosferom. Ovom posta

vkom prikazan je svojevrsni portret Beograda kao arhitektonske i urbane celine koja u određenim ritmovima trpi promene, u vremenu koje je Simiću dato da bude njegov hroničar. Na fotografijama Ace Simića, pomnog istraživača i beležnika gradskih prizora, ima i pritajenog humora, ali je dominantno prisutna i nesumnjiva dokumentarnost.
U katalogu je publikovano oko 400 fotografija Ace Simića iz zbirki Muzeja grada Beograda. U veoma zanimljivom kataloškom delu, autor Darko Ćirić, pored opisa i datovanja svake fotografije, dodaje istorijske podatke i priče vezane za predstavljena dešavanja, ličnosti, scene ili građevine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Fotografija

Izdavač: Muzej grada Beograda; 2012; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 331 str.; 978-86-80619-75-0;