knjizara.com
Grad i smrt

Janis Varveris (autor)

Grad i smrt
rasprodato

Grad i Smrt. Dva velika prostora po kojima luta Varveris od svojih najranijih, pa sve do poslednjih pesama. Pre svega, Janis Varveris je pesnik grada. A zatim, velika tema njegovog pesništva je Smrt. Ličnog sam ubeđenja da pesnici odvajkada pišu zapravo (ako ne i samo) na dve zadate teme: na temu Života i temu Smrti. U njhovim okvirima se rađa zapitanost u odnosu na Ljubav, Veru, Nadu, Strah, Mržnju, Prolaznost...
Varveris izvodi Smrt na svoj poetski proscenijum svesno i nezaobilazno. Ona je živi protagonista njegovih lirskih potraga, u odnosu na koga ostali učesnici zauzimaju svoja mesta i uloge. S druge strane, Grad je životna Varverisova sredina. On je ram

nemilosrdnog Kosača i, u gradu kao ramu, Smrt je još više lišena svakog pastoralnog elementa i najmanje naznake zaumne (i posthumne) lirske perspektive. Smrt je najprimerenija odrednica jednog novog, zahuktalog i surovog grada velike odljuđenosti i otuđenosti. U kome je za Varverisa jedina kotva pesništvo.
Janis Varveris je pesnik, uslovno rečeno, srednje generacije. Rođen 1955. u Atini, on je zaista i stanovnik i svedok svog pesničkog miljea. Njegovih devet pesničkih knjiga su svedoci gradskog prioriteta i prevlasti Smrti nad Životom (bar sad, bar ovde), nad čim čak ni ne tuži. To je pre ona bergmanovska šahovska igra u kojoj nedostaju cirkusanti, nedostaju glumci koji bi srčano zaseli nasuprot neminovnom pobedniku. Ova je poezija neumitna. Zbog toga ona u potpisniku ovih redova izaziva strahopoštovanje. Jer u njoj naslućuje neporecivost večne teme grčke tragedije.
Janis Varveris se bavi i prevođenjem i pozorišnom kritikom. Nagrađivan je Državnom nagradom kako za esej tako i za poeziju.

(Iz pogovora Gage Rosić, prevodioca)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Grčka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Artist; 2008; ćirilica; 22 cm; 66 str.; 978-86-83461-36-3;