knjizara.com
Gormengast 1
Titus Groun

Mervin Pik (autor)

Gormengast 1
rasprodato

Trilogija o zamku Gormengast, koja se sastoji od romana Titus Groun (1946), Gormengast (1950) i Usamljeni Titus (1959), klasično je delo engleske književnosti.

Okosnicu trilogije čini mladić po imenu Titus - naslednik ogromnog, prastarog zamka koji se pruža od jednog horizonta do drugog i okolnog poseda. Pravi junaci su sam zamak i svi njegovi stanovnici – raskošna galerija bizarnih likova za koje postoji samo jedan svet – Gormengast. U prvom delu upoznajemo se sa glavnim protagonistima i sudbonosnim dogadjajima koji su odredili tok Titusovog života.



Titus Groun je spektakularno tkanje mašte i snomora, bogato detaljima, groteskno, nadrealno i vizuelno precizno. To je roman napisan okom slikara. Bez obzira na to što je uticao na celokupnu savremenu fantastiku, Titus Groun je zbog svojih literarnih kvaliteta neiscrpno i neponovljivo delo namenjeno svim čitaocima.

Nagrađen je nagradom Kraljevskog književnog društva (1950) i Hajnemanovom nagradom za književnost (1951).



“Ukleti plemić, neočekivani heroj i zapanjujući spektar bizarnih stvorenja nastanjuju čarobni svet knjiga o Gormengastu koje, zajedno Tolkinovim Gospodarem prstenova, zaslužuju epitet neprikosnovenih klasičnih dela fantastične knjižavnosti svih vremena.”

Midwest Book Review



“Mervin Pik je bolji pesnik od Edgara Alana Poa, što mu je omogućilo da održi životnost svog fantastičnog sveta kroz sve tri knjige. To je zaista veliko, veliko delo... pravi klasik našeg doba.”

Robertson Dejvis

“On je upotrebio svoj talenat da opiše i obznani svetu sve njegove oblike; da proslavi ljudski duh – i zbog toga verujem da su ove knjige predodređene da budu besmrtne.”

Majkl Murkok

“Pika su poredili sa Dikensom, Tolkinom i Pikokom, ali Titus Groun je sasvim jedinstven. Po svom raskošnom rečniku ovaj istinski klasik ne može da se uporedi ni sa jednim delom iz oblasti fantastike. Oni koji budu istraživali Gormengast biće bogato nagrađeni.”

Tereza Litlton

Gormengast se smatra neobičnom mešavinom fantastike, horora i komedije, ali istina je da se ne uklapa ni u jedan poseban žanr. Entoni Bardžis je zbog toga za ovo delo rekao da je “neponovljive briljantnosti”, a magazin Panč opisao kao “najveće moguće dostignuće u engleskoj prozi od Uliksa naovamo”.

Danas, ova knjiga ima i status modernog klasika i okružuje je miris mita i tragedije.

Gormengast je uspešno ekranizovao BBC, a Irmin Šmit je komponovao istoimenu operu pre nekoliko godina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost , Epska fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Okean; 2005; latinica; 21 cm; 571 str.; 86-7752-015-5;