knjizara.com
Gavran i sve druge pesme

Edgar Alan Po (autor)

Gavran i sve druge pesme
rasprodato

Vladimir Veličković opremio je knjigu svojim crtežima kobne ptice. Ovo ekskluzivno izdanje SVIH Poovih pesama, pod nazivom „Gavran i sve druge pesme“, u samo d v e s t o primeraka numerisanih od 1809 ?? 2009, vrhunac je saradnje koja traje više od trideset i pet godina između Mićevića, kao prevodioca Poa i Veličkovića, koji je sva izdanja (svako dopunjenije u odnosu na prethodno) ilustrovao na nov način (ukupno pet izdanja!).

...Taj francuski

refren mi je poslužio, čini mi se, da se odlučno otisnem, udaljim od Nikad više, i da novi prevod Gavrana započnem tako što ću u podnožje svake strofe, pre nego što prevedem ijedan stih, staviti zvučnu zamenu za Poov refren, Nevermore:
Sve je mora.
Slutio sam, i to se ubrzo pokazalo tačnim, da će se novi zvuk refrena, toliko različit od prethodnog, i melodijski i smisaono, povezati sa refrenskim delom pesme, tj. sa stihovima 2, 4 i 5. Kao sama od sebe, Lenora je došla na svoje mesto koje zauzima u originalu, a niša se pretvorila u dvor, reč koja na srpskom jeziku, čini mi se, ne označava velelepnu građevinu – dvor nije dvorac, niti zamak – i ima u svome zvuku i slici nešto od one ukletosti koja je prisutna u svim Poovim pričama i u junacima koji često žive svoje poslednje trenutke, udaljeni od sveta u ruševnim i opustelim dvorovima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Danteon; 2009; latinica; 22 cm; 255 str.; 978-86-907631-4-6;