knjizara.com
Fukoovo klatno

Umberto Eko (autor)

Fukoovo klatno
2090 din
U korpu

Remek-delo neprikosnovenog majstora pera vodi čitaoce u avanturu koja duhovito izvrgava ruglu opštu zanesenost okultizmom, ali i upozorava na opasnosti koje prete kada vrag odnese šalu...
U moru rukopisa o srednjovekovnim teorijama zavere trojica urednika jedne italijanske izdavačke kuće pronalaze samo dosadne stereotipe i predvidive ishode. Željni da unesu dah svežine u svoj posao, oni dolaze na ideju da osmisle sopstvenu teoriju – intelektualnu igru koju ambiciozno nazivaju „Plan“.

Miste

riozni Plan povezuje vitezove templare sa drugim okultnim redovima od drevnih vremena do savremenog doba, a dodatnu uverljivost daje mapa koju osmišljavaju kako bi predstavili geografsku tačku iz koje se može ostvariti kontrola nad celokupnom energijom ovog sveta, lociranu ispod Fukoovog klatna u muzeju tehnike u Parizu. Međutim, ubrzo sopstvena tvorevina počinje sve više da ih očarava, a bezazlena igra pretvara se u vrlo opasnu zbilju kada i drugi zainteresovani za ove teorije shvate Plan ozbiljno.

„Briljantno i provokativno“
— The San Francisco ChroniclePosle čitanja ovog romana sigurno je da će mnogi čitaoci pohrliti da obogate svoja saznanja o alhemiji, kabali i srednjovekovnim tajnim društvima. U ovom romanu Eko se lucidno podsmehnuo svim teorijama zavere od srednjeg veka do danas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2. izdanje, 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 639 str.; 978-86-10-01344-3;