knjizara.com
Fotografije Riste Marjanovića 1941-1945
iz zbirke Muzeja grada Beograda

Biljana Stanić (autor)

Fotografije Riste Marjanovića 1941-1945
rasprodato

Još jedno od izdanja Muzeja grada Beograda o poznatim fotografima Beograda daje prikaz života poznatog fotografa Riste Marjanovića. Dva posebna poglavlja kataloga prikazuju istorijske prilike u Beogradu u periodu od 1941 do 1945. Poseban deo čini katalog sa preko 269 fotografija.
Rista Marjanović, rođeni Šapčanin, pohađao je u Beogradu crtačku i slikarsku školu Riste i Bete Vukanović, a istovremeno je pohađao zanat kod poznatog fotografa Milana Jovanovića, brata slikara Paje Jovanovića. Nastavlja školovanje u Beču, Berlinu i Parizu. Kao iskusni fotoreporter iz balkanskih i Prvog svetskog rata Rista Marjanović je snimao i za vreme okupacije Beograda. Bogat opus sačuva

nih snimaka svedoči o njegovom neumornom radu na beleženju značajnih istorijskih događaja. Tako ove fotografije ostaju kao trajna vrednost i predstaljaju važan istorijski izvor, koji specifičnim vizuelnim jezikom oslikava izgled ličnosti i mase ljudi, prilike, događaje, atmosferu, način odevanja, naoružanje, ambijent. Marjanović je ostavio svedočanstvo o stradanju grada 1941, razornom bombardovanju 1944, atmosferi straha i ubrzanog napuštanja Beograda. Rista Marjanović je ovekovečio i izgled koncentracionog logora na Banjici. NJegova fotografija je jedini do sada poznati i sačuvan snimak logora iz vremena okupacije. U ovom katalogu, mogu se videti ratni snimci ulica Kneza Miloša, Birčaninive, Sarajevske, Bulevara oslobođenja, Karađorđeve, Kolarčeve, Knez Mihailove, Trga Republike, Terazija, Kalemegdana, kao i snimci sa periferije grada. Posebno su zanimljive fotografije za zgradama kao što su palata Anker, palata Albanija, hotel Moskva, Pošta br 2, Narodno pozorište, kuća Krsmanovića na Terazijama i mnoge druge.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Fotografija

Izdavač: Muzej grada Beograda; 2012; Broširani povez; ćirilica; 28 cm; 334 str.; 978-86-80619-71-2;