knjizara.com
Fokus-grupni intervju

Slobodan Đurić (autor)

Fokus-grupni intervju
rasprodato

Knjiga je posvećena fokus-grupnom intervjuu, tehnici sociološkog istraživanja koja je nastala četrdesetih godina minulog veka i razvijala se tokom narednih decenija, da bi u poslednjih dvadesetak godina našla primenu u gotovo svim oblastima teorijskih i primenjenih socioloških istraživanja, i to u mnogim vidovima i uz kombinaciju sa drugim tehnikama istraživanja društva. Iako je knjiga pisana na osnovu vrlo obimne i znalački korišćene literature, primerima iz bogatog vlastitog istraživačkog iskustva autor relativizuje pojedine uvrežene predrasude, ukazuje na određena neslaganja među samim teoretičarima, pa i na izvesne nedorečenosti ili slabosti u današnjim pristupima. Bitno je što se, po

red izrazitih prednosti fokus-grupnog intervjua, ukazuje i na njegova ograničenja, slabosti i mane, ali pogotovo to što se opisuju načini na koje se mnogi od njih mogu izbeći ili značajno umanjiti. Zato je knjiga vrlo podsticajna za buduće istraživače, koji će u njoj sigurno naći materijala za osmišljavanje sopstvenih istraživačkih projekata.

Vidna je težnja da se predstave različita gledišta, ali i da se ukaže na izvesne praznine kako u teorijskoj obradi ovog metoda istraživanja, tako i u njegovom praktičnom sprovođenju. Time se kompenzuje oskudica domaće literature o ovoj tematici, ali ujedno i ukazuje kako valja prilaziti teorijskim dostignućima iz ugla vlastite istraživačke prakse.
Prof. dr Marija Bogdanović

Širok izbor aktuelne, prvenstveno anglosaksonske literature o tehnici fokus--grupnog intervjua svedoči o tome da je rad koji je pred nama napisan ne samo iz praktične perspektive nego i uz čvrsto oslanjanje na teorijske uvide do kojih se došlo u dosadašnjoj tradiciji ovakvih istraživanja, tako da ova knjiga predstavlja zaista uspešan spoj savremene teorije i prakse sociološkog istraživanja.
Autor uspešno obrađuje sve značajne aspekte tehnike fokus-grupnog intervjua, a kroz navođenje i obrazlaganje teorijskih principa sintetiše i svoje sopstvene istraživačke uvide o ovom obliku ispitivanja. Uz to, važno je istaći da je to prvi obimniji rad posvećen ovoj danas često korišćenoj tehnici, ali i jedna od prvih monografija domaćih sociologa posvećena u celini nekoj posebnoj istraživačkoj tehnici.
Prof. dr Vladimir Cvetković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Metodologija , Metodi
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2007; latinica; 24 cm; 196 str.; 978-86-7549-685-4;