knjizara.com
Finansijska ekonomija

Branko Urošević (autor)

Finansijska ekonomija
2070 din
U korpu

Finansijska ekonomija je grana ekonomskih nauka koja se najburnije razvijala u drugoj polovni dvadesetog veka i koja je ne samo potpuno transformisala način na koji se razmišlja o finansijskim tržištima i institucijama, nego i sam način na koji se ljudi bave rešavanjem ekonomskih problema uopšte. Cilj ove knjige je da na jasan i intuitivan ali i matematički i logički dobro zasnovan način čitaoca sa našeg jezičkog područja uvede u ovu izuzetno zanimljivu, dinamičnu, i praktičnu oblast.

Pošto je literatura iz ove oblasti u svetu veoma obimna (a kod nas tek u povoju) pri pisanju ovog rada neumitno se nametnulo pitanje: koliko i kakav sadržaj obuhvatiti. Autor se odlučio

za koncizan pristup u kome će fokus biti na suštinskom razumevanju najvažnijih elemenata teorije savremenih finansija. Drugi osnovni cilj je bio uspostavljanje jasnih logičkih veza između različitih osnovnih elemenata te teorije. Kroz primere je pokazano kako se takve, naizgled apstraktne, teorije primenjuju u praksi.

Knjiga pretpostavlja da je čitalac upoznat sa osnovnim rezultatima i metodama linearne algebre, diferencijalnog računa, metoda optimizacije, verovatnoće i statistike na nivou standardnih programa ekonomskih fakulteta. Svako poglavlje propraćeno je mnoštvom primera i zadataka za vežbu različite težine, kao i kratkim spiskom najrelevantnije literature.

Ova knjiga će se koristiti kao udžbenik na Ekonomskom fakultetu u Beogradu za predmet Finansijska ekonomija na opciji Kvantitativne finansije na Katedri za Matematiku i statistiku kao i na opciji Finansijska tržišta na smeru Finansije i bankarstvo. Knjiga će koristiti i studentima poslediplomcima sa smerova IMQF i Bankarstvo i Finansije, koji žele da dublje razumeju suštinu teorije finansijskih tržišta i portfolio analize. Pored toga, ova knjiga predstavlja rigorozan uvod u finansije za studente tehničkih ili prirodno-matematičkih fakulteta koji žele da saznaju nešto više o ovoj zanimljivoj oblasti. Najzad, knjiga će svakako biti od koristi onim stručnjacima koji žele da se bave ozbiljnim istraživačkim radom iz oblasti finansija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Finansije
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2. izdanje, 2013; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 236 str.; 978-86-403-1312-4;