knjizara.com
Filozofija dosade

Laš Fr. H. Svensen (autor)

Filozofija dosade
rasprodato

Dosada je nešto u čemu živimo, ali ne i nešto o čemu sistematski razmišljamo. Svensen dosadu analizira kao važan fenomen modernosti, a kada stavi znak jednakosti između dosade i nedostatka smisla onda je smatra jednim od glavnih čovekovih problema u modernom dobu.
Ovaj esej, kako autor žanrovski određuje svoju knjigu, razvija ideje o tome šta je dosada, kada je nastala, zašto i kako nas pogađa i zašto je ne možemo pobediti nekakvim voljnim činom. Da bi se ovaj mn

ogostrani fenomen proučavao potreban je interdisciplinarni pristup, pa su u knjizi korišćeni tekstovi iz različitih oblasti, kao što su filozofija, lepa književnost, psihologija, teologija i sociologija, uz brojne citate autora koji se direktno ili posredno bave pojmom dosade, među kojima su : Hajdeger, Aristotel, Niče, Hegel, Kant, Bodrijar, Benjamin, Beket, Čehov, Dostojevski, Kafka,Kundera, Lorka, Man, Pesoa, Šekspir, Šopenhauer, ali i Vorhol, Dejvid Bouvi i Igi Pop.
Iako je u pitanju filozofsko delo, koje tretira različite aspekte dosade i njenog odnosa prema modernosti, Filozofija dosade je pisana zanimljivo, pristupačnim i razumljivim jezikom, tako da je namenjena širem krugu čitalaca.


Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Geopoetika; 2004; latinica; 20 cm; 180 str.; 86-7666-045-X;