knjizara.com
Fenomenologija zarđale kašike

Predrag Koraksić Corax (autor)

Fenomenologija zarđale kašike
rasprodato

Dolazak na vlast u Srbiji nekadašnjih Šešeljevih perjanica – Nikolića i Vučića – podstaklo je jedan deo ovdašnje javnosti da se upita da li to znači da nas ova dvojica vraćaju u devedesete godine prošlog veka, u politički i društveni ambijent obeležen nasiljem i haosom, jer se u njemu političari koji su se izlegli iz Šešeljevog jajeta najbolje snalaze. Mnogi oklevaju pred ovim pitanjem. S jedne strane, pri

mećuju da nova vlast s velikim pijetetom govori o političkim, policijskim i vojnim šefovima iz Miloševićevog i Šešeljevog vremena, uključujući tu i lica osuđena za ratne zločine, ali su, s druge strane, fascinirani spoljnopolitičkim uspesima premijera Vučića i veruju mu na reč kada se odriče svoje nestašne prošlosti, dok Nikolića doživljavaju kao sentimentalnog rusofila i srpskog domaćina, koji je neuk i ume da izrekne i neku neverovatnu budalaštinu, ali je u suštini nezlobiv i nedužan.
Izlaz iz ove nedoumice nude Coraxove karikature. On je jedan od onih retkih i dragocenih umetnika svedoka vremena koji primećuju da srpske devedesete nisu za nama, da su nas sustigle i zaskočile taman kad smo se ponadali da smo iz njih izašli. Ono što je Filip David Nikoliću pre nekoliko meseci u lice rekao – da ga nije i da neće da ga zaboravi, Corax u svojim karikaturama govori već nekoliko godina. Kao ni David, ni on nije toliko “kulturan i vaspitan” da zaboravi ko su bili i odakle su došli Nikolić, Vučić, Dačić i ostali današnji srpski vlastodršci.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Karikatura
Ostali naslovi iz oblasti: Humor, stripovi i pop kultura

Izdavač: Alexandria press; 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 128 str.; 978-86-83275-47-2;