knjizara.com
Evropa posle Majdana

Boris Varga (autor)

Evropa posle Majdana
rasprodato

"Knjiga o tekućoj ukrajinskoj krizi i njenim posledicama. Varga je bukvalno jedini analitičar u Srbiji koji sa takvom količinom suverenog znanja i prethodnog iskustva veoma dugo prati postsovjetski prostor, a naročito događaje u Rusiji i Ukrajini. Zato i nije slučajno da se upravo u ovoj knjizi najbolje pokazuje kako ukrajinski događaji i njihovi mogući raspleti nisu slični kosovskoj situaciji, već bosanskoj. To je, naravno, suprotno dominantnoj interpretaciji kako u Rusiji, tako i u Srbiji. Osakaćena

potpunom degradacijom spoljnopolitičkog novinarstva, kao i paralelnom tabloidizacijom medija, naša javnost je siromašna za pouzdane informacije i tumačenja svega što se van Srbije događa. "
Dr Jovan Teokarević, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

"Vargino viđenje događaja na kijevskom trgu Majdan, naš odnos prema tim događajima, te kasnije naša balansiranja između EU i Rusije, samo su neke od tema kojima se ova knjiga detaljno bavi, baš kao i svim važnim detaljima koji se projektuju u novu podelu sveta, kakvu smo ranije poznavali u hladnoratovskom dobu. Novi talas rusofilije, položaj Vojvodine u ovim vremenima „zametenim vetrom“, jedna su diskretna i šarmantna opaska Varge kao preciznog posmatrača koji i mesnu zajednicu stavlja u tačnu prazninu oštećenog mozaika globalnog okvira. Ako bude pameti, neko će ovu zanimljivu knjigu koristiti kako bi se lakše snalazio u ovom cunamiju šumova, kojim se suština iza brda valja, a u stvarnosti uvaljuju analitičari od kratke upotrebne vrednosti, koji veruju da je moguće putovati vozom koji ide i bez šina. Zato je ova knjiga dragocena i važna. "
Jovan Gvero, urednik SKC NS

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Studentski kulturni centar u Novom Sadu; 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 171 str.; 978-86-7105-216-0;