knjizara.com
Evropa i Evropljani
zapisi sa putovanja

Vladeta Jerotić (autor)

Evropa i Evropljani
rasprodato

Mada najnovije Jerotićevo delo po vremenu objavljivanja, ova knjiga je nastajala u decenijski ritmičnom periodu poslednjih trideset godina kao harmoničan spoj utisaka, iskustava, razmišljanja i doživljaja, kako je sam autor strukturalno odreduje, koje je on u formi zapisa sabrao za vreme boravaka u Nemačkoj 1969., Švajcarskoj 1978. i Engleskoj 1989. godine.

>Za pohvalu je i izdavaču i autoru objavljivanje putopisne literature koja nema kod nas ni mnogo prethodnika ni mnogo sledbenika - odagnatih od nas civilizacijom slike, kao što zaslužuje pomenuće i detalj da je knjiga sa pravom posvećena našem najvećem živom pesniku Miodragu Pavloviću, kao našem najvećem Evropljaninu i značajnom putopiscu.

Autorovo stvaralačko poštenje se očituje u činjenici da su u knjizi objavljene njegove neprerađene beleške. Malo bi ko od Srba odoleo da svoje putopise ili bilo koje druge intimne literarne zapise ne dotera u duhu vremena, prilika, pa i svog sopstvenog, neminovno izmenjenog imidža. Razumljivo je da i ovo kao i svako putopisno delo nosi i pečat subjektivnosti, ali je ono već samo kao i puki otisak neposrednog iskustva dragoceno, budući da su kod nas Evropu prehvaljivali ili prekuđivali mahom oni koji nisu nikad, ili bar ne dovoljno, ni bili u njoj. Knjiga pleni i izbegavanjem zadržavanja u granicama subjektivne procene koliko se kojih tragova Duha i svoje duše, i onda u kojoj spoznajnoj meri, sme izložiti očima, ne uvek dobronamerne, javnosti.

Svoju hrabrost autor ne iskazuje samo širokim gestom nuđenja svega zapisanog o Evropi i Evropljanima baš onakvog kako je nastalo, nego i lepom rukavicom bačenoj čitalačkoj areni da u jednom kreativno-analitičkom čitanju ove knjige pronađe šta je u njoj ono što bi sam autor danas odbacio, šta je ono s čim bi on rado poveo dijalog, a šta pak ono što čini Vladetu Jerotića po načinu razmišljanja i verovanja i onda i danas istim...

Dragan Simeunović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa , Putopisi
Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Ars Libri; 2008; ćirilica; 20 cm; 379 str.; 978-86-7588-123-0;