knjizara.com
Eskandar

Siba Šakib (autor)

Eskandar
rasprodato

Godina je 1908. Sunce nemilosrdno prži selo u zabitima, negde duboko na jugu Irana. Uprkos zabrani, Eskandar se usuđuje da pređe brdo, da prekorači granicu dozvoljenog sveta. Tamo iza su neznanci, plavokosi tuđini koji kopaju rupe u njegovoj zemlji. Stranci imaju vodu i hranu, sve što nedostaje ljudima u selu.
Ovim otkrićem započinje Eskandarova pustolovna koja će trajati stotinu godina njegovog dugog života. On je predvideo mesto prvog izvora nafte, on je svedok ratova, okupacija i revolucija koji su odlučivali o sudbini Irana. Bio je tu

i kada je nacionalizovana iranska nafta i kada su Amerikanci, tajno pripremanim državnim udarom u Iranu, izmenili tok istorije ne samo ove zemlje nego i čitavog sveta. Kako sećanja ne bi izbledela, Eskandar ih zapisuje. Beležeći svoje doživljaje, on ispisuje vek istorije svoje zemlje.
Siba Šakib ovim izuzetnim romanom prikazuje ćudljivu sudbinu Irana i njegov put od arhaičnog društva, u koje prodiru zapadni uticaji u vreme kada Evropom tutnje svetski ratovi, do proterivanja persijskog šaha, i dalje – sve do naših dana. U ovu dirljivu priču utkan je ključ za razumevanje današnjih političkih i društvenih zbivanja na prostoru nekadašnje Persije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 568 str.; 978-86-521-0809-1;