knjizara.com
Eseji o Europi
s prilozima Dietera Grimma i Hansa Vorlaendera

Jirgen Habermas (autor)

Eseji o Europi
4335 din
U korpu

Treba istaknuti da Habermasovi tekstovi nikada nemaju karakter političke publicistike nego je u njega uvijek na djelu konzistentno teorijsko razvijanje vlastitih uvida i mogućih solucija problema suvremenoga svijeta.
... Riječ je o tekstovima koji razmatraju najdramatičnije političke pa i socijalne promjene koje su se dogodile krajem 20. stoljeća i pokušavaju postaviti dijagnozu stanja i formulirati pravno-političke osnove života u postojećim državnim zajednicama i njihovim članicama, s posebnim naglaskom na Europskoj uniji i na teorijskim i praktičkim dilemama što ih takav projekt otvara.
Iz recenzije prof. dr. Hotimira Burg

era

Želio bih naglasiti da je važan element konstrukcije europskog identiteta i otklon od negativnih povijesnih iskustava. Ne bilo kakva Europa, već Europa različita od nacizma, ali i komunizma. Ne Europa čiji se identitet konstruira nasuprot identitetu SAD-a, već nasuprot vlastitom identitetu zla. Habermas problematizira i klasične novovjekovne političke dogme. Narodnu suverenost i republikanizam. Suverenost nije nedjeljiva već podijeljena između različitih političkih, međusobno ograničenih aktera. Republikanskoj postavci ustava kao konstrukcijskog agensa vlasti suprotstavlja se koncept ustava kao instrumenta ograničavanja moći. Iz opisane oprjeke stvaraju se pretpostavke za ustroj nadnacionalnog poretka, globalnoga ili europskoga.
Iz recenzije prof. dr. Siniše Rodina

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa , Evropska unija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb; 2008; Broširani povez; latinica; 14x20 cm; 344 str.; 978-953-0-61475-8;