knjizara.com
Enciklopedija ruske duše

Viktor Jerofejev (autor)

Enciklopedija ruske duše
rasprodato

Viktor Jerofejev jedan je od najkontraveznijih ruskih savremenih pisaca, koji je status "nadarenog početnika" munjevito zamenio ugledom majstora od presudnog uticaja na lice savremene ruske književnosti. On piše talentovanu i prepoznatljivu umetničku prozu, i u isti mah nastupa kao ozbiljan književni kritičar i teoretičar. To je kombinacija u duhu najbolje tradicije ruske kulture (Rozanov, Šklovski, Tinjanov), gde književnost, njena teorija i istorija, stoje rame uz rame, neosetno prelazeći jedna u drugu, međusobno se oplemenjujući i obogaćujući.
probijaju

ćči se kroz čestar Jerofejevljevog teksta, često sporeći sa njegopvom otvorenom ironijom i autoironijom, nesputanim cinizmom i autocinizmom, zapinjući o drastične replike svih slojeva života, ideologije, umenosti (uključujući tu i odmorišta najnežnijeg lirizma, stilske istančanosti i osvežavajuće mlazeve prštećeg humora), osećamo da se probijamo prema svetlu, prema izlazu iz mračnog egzistencijalnog tunela.
Za čitanje Jerofejeva treba imati dobar kompas, za slučja da nam se učini da više nema orijentira, da se izgubilo treperavo svetlo u daljini.
Srpski čitalac takav kompas ima, pre svega u uvažavanju i ljubavi prema ruskoj kulturi i duhovnostikoji su, ma koliko ih samoranjavali i ranjavali - neuništivi. To je i uverenje koje vodi ruskog pisca Jerofejeva u njegovoj hrabroj i bolnoj avanturi samobičevanja. Ne zaboravcimo da je u knjizi koja je pred nama reč o ljubavnom žanru, i romantičnoj vezi, o romansi sa enciklopedijom. "Enciklopedija ruske duše" i jeste poprište tekućeg okršaja nekrofilične i biofiličnih snaga unutar savremene ruske i svetske kulture.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 2001; Broširani povez; latinica; 23; 213 str.; 86-83053-48-2;