knjizara.com
Elementi mašinskih konstrukcija
sa rešenim primerima

Spasoje Drapić (autor)

Elementi mašinskih konstrukcija
rasprodato

Osnovni cilj knjige je da se na jednom mestu daju temeljna znanja iz oblasti elemenata mašinskih sistema i pomoć korisnicima pri rešavanju praktičnih zadataka u procesu projektovanja i konstruisanja.
Obrađene su komponente mašinski konstrukcija i mašinski sistema od opšteg značaja: konstrukcioni oblici, radne karakteristike, oblast primene i proračun čvrstoće i krutosti odnosno nosivosti i veka i geometrijske i kinematičke veličine, materijal za izradu i dr.
Na ovaj način stvorena je podloga za konstruisanje, komponovanje i modeliranje složenih struktura modula mašina i mašinskih sistema.
Knjiga sadrži

20 poglavlja a to su: Uvod standardi, tolerancije; Osnovi proračuna elemenata mašinskih konstrukcija; Zakovani spojevi; Zavareni spojevi; Lemljeni spojevi; Lepljeni spojevi; Navojni spojevi; Veze sa glavčinama; Opruge; Osovine i vratila; Klizna ležišta; Kotrljajni ležaji; Spojnice i kočnice; Frikcioni prenosnici; Zupčani prenosnici; Planetarni prenosnici; Lančani parovi; Kaišni i remeni parovi; Prenos užetom i podizanje tereta, Cevni vodovi, Armatura, sudovi.Materija u knjizi, uskladjena je sa savremenim pristupima u vodećoj našoj i široj literaturi iz ove oblasti i standardima ISO-DIN, kao i onim standardima JUS koji su u celini u saglasnosti sa ISO standardima.
Izvodi iz recenzije:
"Sadržaj knjige je u celini u saglasnosti sa najnovijim saznanjima u ovoj oblasti. Svako od poglavlja obrađeno je potpuno i temeljno, na visokom stručnom nivou, sa podacima neophodnim u procesu projektovanja, konstruisanja i eksploatacije mašinskih sistema. Rešeni primeri na kraju svakog poglavlja na dobar način potvrdjuju celishodnost navedene temeljne obrade materije sa odgovarajućim proračunima, slikama i tabelama.
Ovako koncipirana knjiga može zadovoljiti potrebe mašinskih inženjera i tehničara,nastavnika mašinstva i studenata viših tehničkih mašinskih škola i fakulteta, jer pored stručne, knjiga ima i didaktičku vrednost."
"U knjizi je zadovoljen jedan od osnovnih ciljeva, a to je osposobljavanje korisnika knjige za praktično rešavanje zadataka. Ističem izvanredno odabrane rešene primere posle svakog poglavlja, koji će pomoći ne samo studentima već i tehničarima i inženjerima u svakodnevnom radu.Posebnu pažnju autor je posvetio nauci o merama i novitetima na tom polju koji zadiru u oblast mašinstva, tako da ovu knjigu slobodno možemo porediti sa poznatim priručnicima kao što su "Kraut", "Deker" i drugi. "

Knjiga ima preko 350 crteža, 220 tabela i 60 rešenih primera.

Ovo je prvo izdanje knjige, recenzirano od strane pet recnzenata:
1. Prof Zoran Savić - Mašinski fakultet u Beogradu,
2. Dr Miroslav Radojević, dipl.inž. profesor Više Mašinske škole u Beogradu,
3. Mr Rajko Nestorović, dipl.maš.inž., profesor Više Mašinske škole u Beogradu,
4. Mr Milorad G. Teslić, dipl.maš.inž. patentni inženjer u Zavodu za intelektualnu svojinu,
5. Mr Maja Aleksić, dipl.maš.inž. samostalni savetnik u Zavodu za mere i dragocene metale.
Inače iza autora stoji napisano za 30 godina svoga rada, 30 dela i prodato milion primeraka njegovih knjiga.
Autor piše udžbenike za mašinsku, elektrotehničku i hemijsko-tehnološku školu.


Ostali naslovi iz oblasti: Mašinstvo

Izdavač: AGM knjiga; 2007; Tvrd povez; latinica; 17x24 cm; 596 str.; 978-86-86363-04-6;