knjizara.com
El Ombu i druge priče - elektronska knjiga

Viljem Henri Hadson (autor)

El Ombu i druge priče - elektronska knjiga
rasprodato

„El Ombu i druge priče“ je zbirka pripovedaka Viljema Henrija Hadsona, pisca koji životom i književnošću pripada dvema kulturama: argentinskoj, to jest južnoameričkoj, i engleskoj. Iako je pisao na engleskom, jeziku svojih predaka i zemlje u kojoj je proveo potonji deo života, njegovi romani i pripovetke tematski su, uglavnom, vezani za zemlju njegovog rodje?a i mladosti i za kontinent njegovih velikih putova?a i pustolovina, i poseduju osećajnost koja proističe iz duboke veze s tlom pampi i prašuma južne Amerike i poznavanja i razumevanja ljudi tog podneblja. Argentina ga, n

išta manje no Engleska, ubraja u svoje književne velikane, pod njegovim španskim imenom, Giljermo Enrike Udson, a jedan grad i nekolike javne zgrade i institucije nose njegovo ime. U Engleskoj, svaka nova generacija iznova ga otkriva, a roman „Zelene palate“ redovno se doštampava. Svojim biografima i čitaocima, Hadson je ostavio „Daleko i davno“, sjajno i britko sećanje na svoje detinjstvo na pampama Argentine.
Hadsonov stil odlikuju: štura karakterizacija likova, najčešće na nivou arhetipa, čime se pre postize simbolizacija negoli individualizacija ljudske sudbine; velika osećajnost za prirodu i čoveka kao njen sastavni deo; bajkovitost kao element pripovedanja utkan u pripovedačku „stvarnost“ kao njen tumač ili dopuna.
„El Ombu“ je „čisti Hadson“ u pogledu stila i tematike. Svaka od šest priča dočarava prirodu i način života u argentinskim pampama početkom 19. veka. jedno nestalo doba je oživljeno, i to na način koji pokazuje da, bez obzira na promene koje vreme nameće civilizaciji, zajednička nit ljudskosti proteže se od vremena davnih, preko doba Hadsonovog, do dana današnjeg.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Branislav G. Romčević - izdavač; 2008; ćirilica; A5; 146 str.; 978-86-87579-06-4;