knjizara.com
Dvanaest godina ropstva

Salomon Nortrup (autor)

Dvanaest godina ropstva
rasprodato

Solomon Nortup je Amerikanac afričkog porekla koji se kao sin oslobođenog roba rodio u Njujorku kao slobodan. Bio je farmer i violinista, posedovao je imanje u Hebronu. Godine 1841. oteli su ga trgovci robljem, prethodno ga namamivši ponudom da radi kao violinista. Kada se pridružio svojim navodnim poslodavcima u Vašingtonu, omamili su ga i prodali kao roba. Prebačen je brodom u Nju Orleans, gde je prodat vlasniku plantaže iz Lujzijane. Držan je u oblasti Crvene reke kod nekoliko robovlasnika dvanaest dugih godina, tokom kojih njegova porodica i prijatelji ništa nisu znali o njemu. Stalno je razmišljao kako da pobegne i pošalje poruku. Konačno je

uspeo da se javi porodici, koja je o njegovom slučaju obavestila prijatelje i guvernera Njujorka. Slobodu je povratio u januaru 1853. godine i vratio se porodici u Njujork. Pretpostavlja se da je umro 1863. godine.
Knjigu Dvanaest godina ropstva objavio je godinu dana po oslobađanju. Uzeo je učešća u abolicionističkom pokretu na severu Sjedinjenih Država za čije je potrebe održao nekoliko govora o svom iskustvu.Objavljivanje knjige je izazvalo i polemiku oko knjige Harijete Bičer Stou Čiča Tomina koliba, koja se i oglasila povodom toga u knjizi Ključ za Čiča Tominu kolibu: „Puka je slučajnost što je Solomon Nortup odveden na plantažu u oblasti Crvene reke – istoj oblasti gde se dešava i Čiča Tomino zatočeništo – i što njegov opis te plantaže, tamošnjeg života i događaja, ima frapantnu sličnost sa tom pričom.” Inače, pomenutu knjigu Harijeta B. Stou je objavila pre svega kao odgovor na sumnje mnogih čitalaca u istinitost opisa robovlasništva u Čiča Tominoj kolibi.
Na osnovu Solomonove knjige 1984. godine je snimljen televizijski film Solomon Northup‘s Odyssey. Godine 2013. snim-ljen je film Dvanaest godina ropstva u režiji Stiva Makvina. Film je 2014. dobio nagradu Oskar za najbolji film.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Utopija; 2014; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 206 str.; 978-86-6289-027-6;