knjizara.com
Družina Dardaneli: Zločin na Svetskoj izložbi

Dragan Paunović, Pavle Zelić (autor)

Družina Dardaneli: Zločin na Svetskoj izložbi
rasprodato

„Družina Dardaneli“ je priča o timu svojevrsnih (super)heroja, protagonista srpske i evropske književnosti, koji se suprostavljaju zlu oličenom u istim takvim, iz klasika pozajmljenim likovima sa druge strane, i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka. U prvoj priči, „Poljubac leptirice“, ponovo smo se upoznavali sa stripskim verzijama velikih junaka kao što su Hajduk Stanko Janka Veselinovića, Koštana Bore Stankovića, Tolstojev Aleksej Kirilovič Vronski, Sava Savanović Milovana Glišića, Andrićev Karađoz, Ćosićev Vukašin Katić, i najzad, jazavac (pred sudom) Petra Kočića. Oponenti ovoj čudnovatoj skupini su bili Kafkin Jozef K., (dobri vojnik) Švejk Jaroslava

Hašeka, Old Šeterhend i Halef Omar iz romana Karla Maja, i negde između obe strane, Dimina Dama s kamelijama, kao i kamara drugih epizodista u omažima literaturi koju smo voleli da čitamo (ili pak morali u školi).

Okupljeni na jedvite jade od strane vladinog poverenika Katića, u legendarnoj beogradskoj kafani čije ime će postati i njihov sinonim, naslovna družina tajnih agenata/superheroja je bačena u kovitlac događaja koji su doveli do otkrića užasavajućeg plana. Plana o vojsci nemrtvih – „endemskih“ srpskih vampira, ali bez duša oličenih u leptiricama – savršenom topovskom mesu za nastupajući planetarni sukob, koji se u ovoj alternativnoistorijskoj postavci ludački smelom akcijom naših junaka zaustavlja, ili makar odlaže.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Stripovi
Ostali naslovi iz oblasti: Strip

Izdavač: System Comics; 2016; Broširani povez; latinica; 30 cm; 66 str.; 978-86-89309-30-0;