knjizara.com
Drugi život Nikole Tesle
od Amerike 1974. do Srbije 2014.

Miloje Popović-Kavaja (autor)

Drugi život Nikole Tesle
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Knjiga Miloja Popovića - Kavaje, DRUGI ŽIVOT NIKOLE TESLE koja je pred nama predstavlja autentično svedočanstvo o jednom ne tako dalekom vremenu, kada su sećanja na ime i grandiozno delo našeg velikog naučnika i pronalazača, polako počela da blede. Metaforični naziv Popovićeve knjige nagoveštava raznolike zapise autora kao svedoka, ali i kao jednog od ključnih aktera brojnih i važnih događaja koji su prerasli u ozbiljan projekat oživljavanja Teslinog imena i dela.
Autor ove sp

ecifično skrojene knjige, u kojoj se prepliću njegova živa sećanja, novinski članci i originalni i do sada neobjavljeni dokumenti i fotografije, spada u plejadu svestranih javnih ličnosti, čiji je životni put bio raznovrstan i dinamičan. Oprobao se u novinarstvu, diplomatiji, menadžmentu i kulturi, i upravo ta bogata i raznolika iskustva u velikoj meri su mu pomogla da se značajnim aktivnostima i projektima izbori za reafirmaciju Tesle, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.
Njegovi tekstovi aktuelizovali su sve ono što je u određenim istorijskim trenucima bilo bitno reći i učiniti za Teslu. Bio je i jedan od onih koji su revnosno i angažovano pratili sudbinu poslednje Tesline sačuvane laboratorije na Long Ajlendu. U knjizi su zabeležene i druge značajne aktivnosti koje je poslednjih godina učinio njen autor, kao i niz dokumenata koji ilustruju njegova nastojanja da se sačuva sva dostojanstvenost Teslinog imena.
Ono što sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem jeste činjenica da je Miloje Popović decenijama bio i aktivni saradnik Muzeja Nikole Tesle. Redovno se uključivao u sve akcije i programe koje je muzej organizovao i u kojima je njegova podrška bila dragocena, a 1993. Muzeju je zaveštao svoja celokupna istraživanja o Tesli.
Veliki zaljubljenik u Nikolu Teslu i njegov iskreni poštovalac, Miloje Popović svojom najnovijom knjigom nije želeo da ostane samo na pukom divljenju velikom naučniku i pronalazaču. Ova knjiga je značajan, dragoceni doprinos sagledavanju važnih momenata jednog vremena kada je trebalo uložiti mnogo napora da se Tesla sačuva od zaborava. Upravo u tome leže ključne vrednosti posla koga se Popović zdušno latio, posle toliko godina, stavljajući na uvid široj javnosti mnoge zanimljive dokumente, koji bi možda ostali zaboravljeni ili čak potpuno izgubljeni.
Popovićeve informacije i faktografija njegovih autorskih tekstova poslužiće kao dragoceni izvor budućim istraživačima

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nikola Tesla
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Albatros plus; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 242 str.; 978-86-6081-137-2;