knjizara.com
Dragulj u snegu

Džonatan Emet (autor)

Dragulj u snegu
rasprodato

Navikli smo da naša deca kao likove u slikovnicama sreću zeke, ptice, mede... ali krtice? Osim da žive pod zemljom i da ne vide dobro, ni mnogi odrasli ne znaju o njima puno više. Ne viđamo ih često, zato o njima mnogo i ne razmišljamo, a predstava koju o njima imamo, obično nije pozitivna.

Slilkovnica „Dragulj u snegu“ razbija naše predrasude ko može biti glavni junak slikovnice, jer je upravo Krtica glavni junak. Odmah ćete je zavoleti. Ona jedne zime, upoznavajući svoju šumu, otkriva čarobno i u onome svakodnevnom. Bavi se veoma hla

dnim poslom (kopanjem krtičnjaka u zemlji prekrivenoj snegom), ali postepeno otkriva čari zime, raduje se i reaguje baš kao dete, tj. na deci primeren način. Ona uživa u kotrljanju dok oko nje pršti sneg, ostavlja za sobom tragove u snegu, kliza se niz padinu, baš kao kada se vaše dete sanka... Pronaći će hladan, klizavi, svetlucavi dragulj i poželeće da ga pokaže svojim prijateljima. Ali, kao u svakoj bajci, i dragulj ja čaroban. On klizi, beži, menja se... Prijatelji male Kritice, Jež, Veverica i Zec objasnili su joj da je njen dragulj, zapravo, „obična“ ledenica. Nisu se podsmevali njenoj grešci, nisu je omalovažavali niti se oni sami pravili veoma pametni. Uostalom, kada su se okrenuli da kroz zalazeće sunce još jednom pogledaju drvo sa koga su visile ledenice, prizor jeste bio čaroban, a ledenice jesu bili dragulji koji su se njihali sa grana.

Zaista, ko određuje i od čega zavisi da li ćemo nešto proglasiti čarobnim ili uobičajenim? Od mašte, uverenja i pogleda na svet posmatrača. Ili je Krtica baš kao i vaše dete – dovoljno malo da mu možete ponuditi bajku i tamo gde je odrasli više ne prepoznaju. Umeće pronalaženja čarobnog u svakodnevnom i jeste osobina detinjstva koju odrasli najbrže izgube.

Slikovnica „Dragulj u snegu“ ima jednostavnu priču ali nije nimalo dosadna. Čak i ilustracije zimske šume nisu uvek bele, već ponekad žute ili plave. One su povod da razgovarate ne samo o različitim godišnjim dobima, već i o njihovim bojama, biljkama, životinjama...

Ova slikovnica biće bliska deci predškolskog uzarsta jer će u doživljajima Kritice prepoznati i svoja iskustva. Porazgovarajte o prošloj zimi, o prvom sankanju, igrama na snegu, prijateljima sa kojima se grudvalo... Podsetite se šta sve može biti ili izgledati čarobno. Prizovite u sećanje zimske doživljaje. Kada dočarate ukus zime, zagrejte se zagrljajima. Konačno, gledajući ilustracije ove nežne, bajkovite slikovnice, razmislite zajedno sa detetom, šta se sve krije ispod snega. Možda, pored Krtice i neki drugi dragulji baš na vas čekaju da budu otkriveni?

Jelena Holcer

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Publikacije za decu i omladinu
Ostali naslovi iz oblasti: Slikovnice

Izdavač: Beli Put; 2006; Tvrd povez; ćirilica; 31 cm; 28 str.; 86-85489-47-4;