knjizara.com
Doživljaji dobrog vojnika Švejka u prvom svetskom ratu

Jaroslav Hašek (autor)

Doživljaji dobrog vojnika Švejka u prvom svetskom ratu
rasprodato

Veliko doba traži velike ljude. Postoje nepriznati, skromni junaci, koji nisu stekli slavu ni ušli u istoriju poput Napoleona. Analiza njihovih karaktera pomračila bi i slavu Aleksandra Makedonskog. Danas možete sresti na praškim ulicama čoveka u pohabanom odelu koji ni sam ne zna šta on u stvari znači u istoriji novog velikog doba. Ide skromno svojim putem, ne dosađuje nikome, a ni njemu ne dosađuju novinari tražeći intervju. Kada biste ga zapitali kako se zove, odgovorio bi vam jednostavno i skromno: ”Ja sam Švejk ... “
A taj tih

i i skromni čovek u pohabanom odelu jeste baš onaj stari dobri vojnik Švejk, junačni, hrabri, koji je nekada, za vreme Austrije, bio na usnama svih građana Kraljevine Češke, a čija slava neće potamneti ni u Republici.
Dobri vojnik Švejk veoma mi je drag a opisujući njegove doživljaje iz Svetskog rata, uveren sam da ćete svi vi osećati simpatije prema tom skromnom, nepriznatom junaku. On nije zapalio boginjin hram u Efesu, kao onaj glupak Herostat, da bi ušao u novine i u školske čitanke. I to je dosta.
Autor.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Mandala; 2016; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 608 str.; 978-86-80166-17-9;