knjizara.com
Dobar otac
o muškarcima, muškosti i porodičnom životu

Mark O"Konel (autor)

Dobar otac
rasprodato

Muškarci se s pravom pitaju šta se od njih očekuje da budu. Na koji deo svoje prave prirode muškarci mogu da se oslone da bi bili dobri očevi? Može li agresivnost biti korisna? Koje odlike muškosti očevi treba da očuvaju – a od kojih da se čuvaju? Na koji način muškarci ispoljavaju ljubav prema svojoj deci? Kako to da je očinstvo tako drugačije od majčinstva, ali ne manje suštinski bitno? Kako žene mogu da razumeju očinsko iskustvo muškarca?
To je bogata društvena stvarnost koju predočava dr Mark O’Konel, psihoterapeut i otac troje dece, u svojoj provokativnoj, mudroj i nadahnutoj knjizi. Oslanjajući se podjednak

o i na profesionalno i na lično iskustvo, O’Konel opisuje unutrašnje konflikte koje mnogi muškarci osećaju kad se suočavaju s teškim zadatkom očinstva, a o kojima često nisu u stanju da tako lako progovore. Pitanja koja ih muče su autoritet, disciplina, intimnost, fizički kontakt i seksualnost.
O’Konel priznaje da očevi imaju ključnu ulogu u upoznavanju dece sa životnim pravilima, očekivanjima i neumitnostima, te opisuje kako muškarci mogu pomoći svojim porodicama ako spoznaju i prihvate sopstvenu muškost. Očevi prenose standarde, na načine koji su izrazito muški, insistiraju na iskazivanju poštovanja prema drugima, izazivaju neophodne sukobe, čak pokreću svojevrsnu grubu, bučnu igru koja unosi živost u nervne strukture detetovog mozga dok se razvija. Muškarci su drugačiji od žena i mora im se dozvoliti da budu i drugačiji roditelji.
Knjiga Dobar otac je veoma čitljivo štivo za očeve koji nastoje da proniknu u najbolji deo sebe kroz odnose sa svojim suprugama i decom. Žene će takođe poželeti da pročitaju Dobrog oca. Svi muškarci i žene
imaju složene i bitne odnose sa svojim očevima, bez obzira na to jesu li oni bili dobri očevi ili nisu. Dr O’Konel otkriva da i muškarci i žene prenose te odnose u svoje roditeljstvo, i da nam je često potrebno da raspetljamo te generacijske čvorove.
Ispunjena ubedljivim zdravorazumskim stanovištima, knjiga Dobar otac utire put ka srećnijim, uspešnijim odnosima u porodici, a muškarcima pomaže da postanu bolji očevi, kakvi duboko u sebi žele biti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Porodični odnosi
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: SIL books; 2009; ćirilica; 21 cm; 229 str.; 978-86-83483-75-4;