knjizara.com
Dnevnik Marte Koen
okultna pozadina komunističkog pokreta u Jugoslaviji 1928-1988

Svetislav Basara (autor)

Dnevnik Marte Koen
rasprodato

Dim sa istorijskih zgarišta ideologija, bivših utopija "po meri čoveka" očigledno nije posledica potrošenosti, već uzrok novog pogleda na "konačne" istorijske istine. Krajem osmedesetih godina dvadesetog veka u Beogradu umire izvesna Marta Koen i sve bi ostalo kao slika bulevarski prepoznatljive stvarnosti, u psihološkom okviru socijalističkog malograđanstva, da se na sahrani ne pojavljuje krem tadašnjeg partijskog i državnog rukovodstva. Ko je zaista misteriozna gospođa? Ko je monah Nikodim koji je optužen za podmetanje požara u Martinom stanu? Da li novinar

dnevnog lista "Borba" Pavlović može od svega toga da napravi novinsku priču, koja u isto vreme neće biti i priča njegovog života - prečica do azila za umobolne. Partizanski komandanti, disidenti, spiritisti, Sigmund Frojd, iluzionisti i ezoteristi, pa čak i Josip Broz, opsednut strahom od tramvaja, samo su neki od likova ove pikarske avanture kroz zaumno i okultnu pozadinu, komunističkog pokreta u Jugoslaviji.

Previše pitanja na početku priče o arhivolšebnici, umetnici i kabalistkinji, poslednjoj dami bell epoque i prvosveštenici boljševizma. Svet apsurda Basarine proze sa prezirom prema običnoj ljudskog i istorijskoj logici, obrušava se na ovu epizodu šireći njen uticaj u svim poznatim i nepoznatim pravcima, otkrivajući lica i naličja života i teško dostupne istine.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2008; latinica; 20 cm; 288 str.; 978-86-7346-691-0;