knjizara.com
Đavolov kapelan

Ričard Dokins (autor)

Đavolov kapelan
rasprodato

U zbici eseja Đavolov kapelan, sa podnaslovom Razmišljanja o nadi, nauci, lažima i ljubavi, Ričard Dokins nam još jednom otkriva koliko nauka može biti uzbudljiva i očaravajuća. Beskompromisnim proznim stilom ubeđenog racionaliste, Dokins se hrabro bori protiv praznoverja, pseudonauke, kreacionizma, ne izbegavajući da se suoči sa dilemama i strahovima koje nosi život u modernoj civilizaciji. Dokins je u svom polemičkom nastupu oštar, ali iskren i uviđavan sagovornik i kritičar. Teme kojima se bavi u ovoj impresivnoj kolekciji eseja protežu se širokim poljima nauke i filozofije. Dokins inspirativ

no govori o evoluciji, pravima životinja, kloniranju, genetski modifikovanoj hrani, o nekompatibilnosti religije i nauke, ali i potrebi za interkulturnim dijalogom.

Đavolov kapelan je po svojim narativnim svojstvima blizak klasičnim literarnim esejima, jer Ričard Dokins ima retko umeće da elegantno ukloni barijeru nerazumevanja i da naučne koncepte postavi u okvir svakodnevnog života. Dokins nam otkriva i svoju privatnu stranu, prijateljstvo sa Daglasom Adamsom, autorom čuvenog Autosperskog vodiča kroz galaksiju, kao i prepisku sa Stivenom Džej Guldom. Za Dokinsa i Gulda se govorilo da su veliki protivnici u tumačenju biološke evolucije i pristupa religiji. Dokins ističe njihovo međusobno poštovanje i uvažavanje, ideje za saradnju koju je prekinula Guldova smrt. Završni esej u ovoj nesvakidašnjoj knjizi je Dobri i loši razlozi za verovanje, u formi pisma kćerci, kao savet i nadahnuće koje roditelj daje mladoj osobi koja tek treba da kroči u život.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija religije
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Heliks; 2008; Broširani povez; latinica; 312 str.; 978-86-86059-05-5;