knjizara.com
Đavo u belom gradu

Erik Larson (autor)

Đavo u belom gradu
1359 din
Stara cena: 1599 din
U korpu

Ubistvo, čarolija i ludilo na sajmu koji je promenio Ameriku.
Dva muškarca, obojica zgodni i neobično vešti u svojim profesijama, oličavali su element velike dinamike koja je karakterisala hitanje Amerike ka dvadesetom veku. Jedan je bio arhitekta. Drugi – serijski ubica. Arhitekta Danijel H. Bernam, bio je pokretačka snaga Belog grada, masivnog, vizionarskog pejzaža smeštenog u čudesnoj zemlji kanala i vrtova Svetskog sajma u Čikagu 1893. Ubica je bio H. H. Holms, lekar prodornih plavih očiju. Iskoristio je privlačnost velikog sajma – i sopstvene đavolske čari – da mnoštvo mladih žena namami u smrt. Dok je Bernam prevazi

lazio politiku, svađe, lične sukobe i čikaške zloglasne vremenske prilike da bi okolne močvare transformisao u najvec´u predstavu na svetu, Holms je izgradio hotel Svetski sajam, zapravo palatu za mučenje sa stolom za seciranje, gasnom komorom i krematorijumom.

Autor uvlači čitaoca u krajnosti američkog pozlaćenog doba, obogaćujući priču epizodama u kojima učestvuju Bufalo Bil, Teodor Drajzer, Tomas Edison, nadvojvoda Franc Ferdinand i drugi, što samo pojačava upečatljivu sliku o vrhunskom graditelju, ubici i velikom sajmu kojim su obojica bili opsednuti.

„Izuzetno zanimljivo delo iz oblasti popularne istorije.“
– San Francisco Chronicle

„Spoj istorije i zabave koji postiže dramatičan efekat triler romana. Istina čudnija od fikcije.“
– The New York Times

„Larson je istoričar sa dušom romanopisca.“
– Chicago Sun-Times

„Zadivljujuća knjiga.“
– Sunday Telegraph

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 448 str.; 978-86-521-5123-3;