knjizara.com
Đavo

Alfonso M. Di Nola (autor)

Đavo
rasprodato

Ova knjiga u glavnim crtama daje opštu istoriju predstava o Satani i demonskim silama koje su se kao plod kolektivne mašte utkale u istoriju i duhovnost coveka. Na stranicama ovog istraživanja pratimo istoriju zla, užasa, tajnih strahova, u brojnim ljudskim kulturama, od plemenskog nivoa preko starog Irana, civilizacija Maja i Acteka, do tajanstvenih dogadaja u evropskim manastirima. Pomocu prikaza brojnih legendi uvidamo kako je Satana, gospodar ljudskog vremena, svuda izgradio opasno sredstvo kolektivnog oslobadanja od odgovornosti. Zlo koje se pripisuje prirodi i istoriji uvek ostaje van racionalnog objašnjenja. Zato

je covek mnogo puta odustajao od nastojanja da pobedi zlo, a izmišljanje Satane poslužilo je za umirivanje lažne savesti. Ali đavo ne pripada samo sahranjenim mitološkim svetovima i legendama. On se i danas opasno doziva u pamcenje, te rizikujemo da ponovo odbacimo steceno iskustvo iz istorije.


Đavo se cita poput romana zbog živosti kojom pripoveda o oblicima, istoriji i doživljajima Satane.

Kada se čovek bolje zamisli, đavo je niko i ništa, samo izmišljotina kojom se čovek suprotstavlja prirodi i stvarnom životu, napisao je španski antropolog Alfonso Marija di Nola u studiji koja se jednostavno zove "Đavo".Knjiga u glavnim crtama daje opštu istoriju predstava o Satani i demonskim silama koje su se kao plod kolektivne mašte utkale u istoriju i duhovnost čovjeka: od jevrejskih izvora, preko jevanđelja do velikog doba "đavolovog prisustva" u svijetu. Čitaoci mogu da prate istoriju zla, užasa, tajnih strahova u brojnim kulturama, od plemenskog nivoa, preko starog Irana, civilizacija Maja i Acteka, do tajanstvenih događaja u evropskim manastirima.Autor pomoću brojnih legendi prikazuje kako je Satana svuda izgradio opasno sredstvo kolektivnog oslobađanja od odgovornosti.Zlo koje se pripisuje prirodi i istoriji uvijek ostaje van racionalnog objašnjenja, zbog čega je čovjek, prema mišljenju autora, mnogo puta odustajao od nastojanja da pobijedi zlo i iskoristio lik Satane da umiri lažnu savjest.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija i teorija religije , Religijski pojmovi
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Clio; 2008; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 464 str.; 978-86-7102-315-3;