knjizara.com
Disu u gostima
izbor iz razgovora i beseda sa "Disovih proleća"

Disu u gostima
rasprodato

Iz bogate zaostavštine manifestacije „Disovo proleće“ (1964 – 2013), Dragan Hamović izdvojio je besede i intervjue dobitnika Disove nagrade u jedno poglavlje, u drugom je priredio šta su o poeziji pred Disovom bistom u Čačku govorili istaknuti srpski pesnici, a u trećem dao kritički sud o probranim Disovim gostima, sve skupivši pod naslov „Disu u gostima“. Knjiga je objavljena povodom pola veka Disovih svečanosti i prestavlja veliki doprinos za biografiju i bibliografiju pesnika 20. i 21. veka. Objavljeni su besede i intervjui 34 laureata kao i 21 slovo o poeziji koje su izrekli savremeni pesnici. Knjigu „otvara“ beseda Branka V. Radičevića izgovorena 13. aprila 1964. godine na pr

vom „Disovom proleću“ a besednički niz započinje Miloš Crnjanski. Zabeležene su besede i razgovori sa: Dušanom Matićem, Skenderom Kulenovićem, Dušanom Kostićem, Stevanom Raičkovićem, Ivanom V. Lalićem, Borislavom Radovićem, Aleksandrom Ristovićem i brojnim drugim laureatima.
Prvo slovo o poeziji izrekao je 1974. godine pred bronzanim pesnikom Branislav Petrović a svoje poetike obrazložili su i Gojko Đogo, Slobodan Rakitić, Dragomir Brajković, Radoslav Petković, Ivan Negrišorac, Bojana Stojanović Pantović, Vladimir Jagličić, Gojko Božović i mnogi drugi.
„Svi koji su dolazili Disu u goste bili su u prilici da preberu sopstveno pesničko iskustvo ali i da se odrede preme Disu, mističnom domaćinu, koji ih ničim korumptivnim nije mogao obavezati. Svako je čitao i, legitimno, kod Disa prepoznavao i učitavao svoja značenja“, napominje priređivač Dragan Hamović.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Besede, govori

Izdavač: Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 271 str.; 978-86-83375-65-3;