knjizara.com
Dijalog Srbina i Nemca na Dunavu

Stefan Barth, Nenad Novak Stefanović (autor)

Dijalog Srbina i Nemca na Dunavu
rasprodato

Knjiga Dijalog Srbina i Nemca na Dunavu je više od knjige razgovora. To je, pre svega, dalekovidi poduhvat, koji je pokrenut povodom tristote godišnjice naseljavanja Nemaca na srednjem toku Dunava. Knjiga je plod dijaloga koji su Nemac Stefan Barth (1937), inženjer i autor knjiga iz Erlangena, Nemačka, i Srbin Nenad Novak Stefanović (1961), novinar i pisac iz Beograda, vodili deset dana, od 7. do 16. maja 2012. Razgovor je upriličila fondacija Balkankult u rezidencijalnom centru na Fruškoj Gori, iznad Dunava. Sagovornici ne pripadaju istoj naciji, ni istoj generaciji, ali im je zajednički zavičaj reka Dunav, koja ih je očarala. Dunav je i tema njihovog pisanja. Barth je

autor knjiga Dečak iz komšiluka i Anegdote, glose i pesme, Stefanović autor trilogije o Podunavskim Nemcima, knjige dokumentarnih priča Jedan svet na Dunavu, putopisa o Nemcima u Americi, Zemlja u koferu i romana o dečijoj bolnici u logoru Knićanin – Doktor sluša sving.
Barth i Stefanović razgovaraju otvoreno i u pojedinim trenucima strasno o temama vezanim za nemačko-srpske odnose, doseljavanje Nemaca, kao i Srba u Podunavlje, ideologijama i potrebi prevazilaženja vremena obmana. Građenje uzajamnog razumevanja je njihov zajednički poduhvat. Svako kritičko čitanje ove knjige istovremeno je i učešće u Barthovom i Stefanovićevom dijalogu. To je put za prevladavanje negativnog u istoriji naroda koji su živeli zajedno.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemci , Srbi
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Krug - Medijska knjižara; 2013; Broširani povez; latinica; 20 cm; 338 str.; 978-86-83523-46-7;