Devet kiša i druge priče

Milorad Pavić (autor)

Devet kiša i druge priče

rasprodato

Na filmovima snimljenim tokom borbi u Drugom svetskom ratu mogu se gledati ruski voj­nici i oficiri kako u snegu pred juriš svlače odeću i samo u rublju, nevidljivi na vejavici, nezadrživo kreću kroz ciču od - 30° na nemačke položaje. Taj prizor, koji se piscu urezao u sećanje ne sa filma, nego iz stvarnosti, nije bez veze sa ovom knjigom.

Naime, moji prijatelji biće verovatno izne­nađeni kada ovde budu prepoznali dve moje pe­sme prerušene u prozu. Taj postupak mnogima će se učiniti neobičnim.

Pisac se, međutim, našao u položaju ruskih ratnika: njegovo vreme je go­tovo isteklo; zima je tu, čas je da se bitka dobije ili izgubi, i njemu je svejedno kakav će oblik do­biti njegovi pohodi. Ni pesme ni prozu on nije pisao radi njih samih, nego ih je opremao kao male krijumčarske brodove, rešen da prodre sa svojim tovarom u luku čitaoca, koji inače ova­kvu robu ne prima redovnim linijama. Ako je pri tome i neke pesme „degradirao" u prozu, svu-kavši im oficirske bluze, to je možda zato, Što te pesme niko nije slušao dok su bile pod činom i što one nisu dovoljno dobro ratovale za njega.

Ovako, preobučene i poslate u prve borbene re­dove, one će ponovo povesti jednu bitku, koja je verovatno poslednja. U takvim slučajevima doi­sta se i oficiri svlače u bele kao sneg košulje i ju­rišaju bez epoleta.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Dereta; 2002; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 214 str.; 86-7346-266-5;