knjizara.com
Devet kiša i druge priče

Milorad Pavić (autor)

Devet kiša i druge priče
rasprodato

Na filmovima snimljenim tokom borbi u Drugom svetskom ratu mogu se gledati ruski vojnici i oficiri kako u snegu pred juriš svlače odeću i samo u rublju, nevidljivi na vejavici, nezadrživo kreću kroz ciču od - 30 na nemačke položaje. Taj prizor, koji se piscu urezao u sećanje ne sa filma, nego iz stvarnosti, nije bez veze sa ovom knjigom.

Naime, moji prijatelji biće verovatno iznenađeni kada ovde budu prepoznali dve moje pesme prerušene u prozu. Taj postupak mnogima će se učiniti neobičnim. Pisac se, među

tim, našao u položaju ruskih ratnika: njegovo vreme je gotovo isteklo; zima je tu, čas je da se bitka dobije ili izgubi, i njemu je svejedno kakav će oblik dobiti njegovi pohodi. Ni pesme ni prozu on nije pisao radi njih samih, nego ih je opremao kao male krijumčarske brodove, rešen da prodre sa svojim tovarom u luku čitaoca, koji inače ovakvu robu ne prima redovnim linijama. Ako je pri tome i neke pesme „degradirao" u prozu, svu-kavši im oficirske bluze, to je možda zato, Što te pesme niko nije slušao dok su bile pod činom i što one nisu dovoljno dobro ratovale za njega.

Ovako, preobučene i poslate u prve borbene redove, one će ponovo povesti jednu bitku, koja je verovatno poslednja. U takvim slučajevima doista se i oficiri svlače u bele kao sneg košulje i jurišaju bez epoleta.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Dereta; 2002; Broširani povez; latinica; 21 cm.; 202 str.; 86-7346-250-9;