knjizara.com
Da čuvamo slavu i čast velikih predaka

Angelina Timotijević (autor)

Da čuvamo slavu i čast velikih predaka
499 din
U korpu

Nastavak knjige "Ima stvari koje se nikada ne smeju učiniti"!
Nova knjiga Angeline Timotijević, druga knjiga iz serijala "Priča o Lenki", donosi nam novu priču Srpkinje Lenke Nikolić i dalju istoriju Beograda s prve polovine prethodnog veka. Knjiga nudi nekoliko nivoa, jer je pre svega istorijski roman, potom detektivska priča i žensko pismo, koje obrađuje gradski kulturni milje sa najtananijim opservacijama šuštanja haljina, mirisa jorgovana i domaćih kolača.
Beograd je i dalje čaroban, a Lenka zanosna i divna, mada ophrvana grižom savesti i mučena sećanjima na zločin koji nije uspela da spreči. Jedino zlodelo i

nesreća koja je snašla najbliži komšiluk, išli su na ruku gospođi Milici i gospodinu Đuri u nastojanju da Lenku vrate kući iz Topole, u kojoj se osamila.Istražujući slučaj ubistva mladog činovnika Ministarstva finansija, pred Lenkom se otkrivaju tragovi koji će je dovesti do rešenja tajne nestanka blaga Srbije, neprocenljive vrednosti.
Pisac nas, u maniru Agate Kristi i Mir-Jam vodi kroz priču o jednom zločinu, divnom starom Beogradu, otmenim građanskim kućama u kojima se prijatelji sreću da vode pristojene i lepe razgovore. Beograd ponovo miriše na jorgovan, a u životu Lenke, na zadovoljstvo čitalačke publike, ispredaju se niti novog događaja i nove priče.
Radnja romana smeštena je u 1904. godinu, godinu dana nakon okončanja radnje prve knjige “Ima stvari koje se nikada ne smeju učiniti”. Svojim drugim romanom, spisateljica nas dalje vodi kroz istoriju Srbije, birajući pri tome one trenutke koji su imali poseban uticaj na sudbinu zemlje. Priča ispričana na prefinjen način, čistim i lepim srpskim jezikom, bez upotrebe tuđica i žargona, godiće čitaocima rafiniranog ukusa i visokih zahteva.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dobra knjiga; 2010; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 199 str.; 978-86-86013-13-2;