knjizara.com
Crteži i zapisi

Ljubiša R. Đenić Rujanski (autor)

Crteži i zapisi
rasprodato

Brojna su bila interesovanja i preokupacija Ljubiše Đenića, čoveka koji je svojim delovanjem u periodu od početka tridesetih do kraja osamdesetih godina 20. veka, zaslužio sećanje – ne samo u rodnoj Čajetini i celom zlatiborskom kraju nego je, o čemu svedoči i ova knjiga, ostavio dubok trag u srpskoj kulturi. Interesovao se za etnologiju, etnografiju, istoriju... Preko pet decenija prikupljao je, sređivao i objavljivao narodne umotvorine svog zavičaja. Objavljivao je u 58 listova i časopisa. Svoje višedecenijsko istraživanje rodnog kraja krunisao je Zlatiborskim letopisom koji predstavlja njegovo životno delo.
Pa, ipak, poseb

no mesto u hijerarhiji Đenićevih interesovanja zauzimala je arhitektura zlatiborskih brvnara i prošlost starih kuća i drugih građevina, a posebno mesto u hijerarhiji njegovih preokupacija – rad na crtežima kojima je te brvnare i druge građevine sačuvao od zaborava.
Govoreći o svojim likovnom radovima, Đerić je skromno isticao kako u njima ne vidi umetničku, već isključivo dokumentarnu vrednost. Lepota njegovih crteža, međutim, kazuje nam da ta skromnost nije bila opravdana. A čistota jezika njegovih zapisa, iako autor nije pokazivao književne pretenzije, čitaocu pruža nesporan literarni užitak.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Brvnare , Zlatiborski kraj
Ostali naslovi iz oblasti: Etnologija

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; ćirilica; 26 cm; 225 str.; 978-86-519-0778-7;