knjizara.com
Crna kutija

Slobodan Škerović (autor)

Crna kutija
rasprodato

Nakon avionske katastrofe zbrajaju se žrtve, šalju izrazi međudržavnih saučešća i istovremeno traga za crnom kutijom. Glasovi koje ova naprava pohranjuje ponekad uspevaju da razjasne uzrok tragedije, ali čak i kada on ostane opskuran, polifonija straha, nade, tuge i ultimativnog uzbuđenja je tu, na traci. Naslov zbirke pesama i filozofema koju držite u rukama dobro je odabran, jer Škerovićeva „Crna kutija“ odvažno traga za uzrocima poslednjeg trenutka istorije, beležeći zablude koje mu prethode, njegove implikacije i sentiment. (...)
Kada poruči d

a oni koji su najbezbedniji, najveća su pretnja, Škerović razložno konstatuje stanje, a tamo gde ustvrdi kako je prvo sve bilo savršeno, a zatim je oživelo, on bespoštedno iznosi vrednosni stav. „Crna kutija“ je poetsko–filozofski roler–kouster čije kočnice ne škripe... Konstruktor je naprosto odbio da ih ugradi.
iz pogovora Adrijana Sarajlije

Zbirka pesama „Crna Kutija“ sastavljena je od dva ciklusa uglavnom kratkih pesama koje variraju od epigramskih izjava ili filozofskih zapažanja do moderne, minimalističke „haiku“ forme, često začinjene sarkazmom, poetskim humorom i kritičkim cinizmom. U prvom ciklusu pod nazivom „Lančana reakcija“, pesnik polazi od specifičnog viđenja moderne, kosmičke ere, „proverava“ naučne teorije često otvoreno izražavajući sumnju u važeće „prirodne zakone“, a svoj kritički stav podupire preispitivanjem logike koja je prethodila nastanku „doba razuma“.
Kosmos nije isprazan
Sve je popunjeno
Sarkazmom


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Tardis; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 192 str.; 978-86-6099-021-3;