knjizara.com
Čigra uma

Boris Glavač (autor)

Čigra uma
rasprodato

Posle veoma zapažene knjige ""PSOVKE"", objavljene 2006. godine, Boris Glavač je napisao knjigu koja predstavlja svojevrsnu igru reči, rečenica i stihova, uokvirenih gotovo geometrijskom formom. PSOVKE su zagazile u sferu tabuiranih i ""skremblovanih"" jezičkih izraza, koji, iako tu oko nas, bivaju ignorisani i prećutkivani kada je prava, lingvističko-sociološka studija u pitanju, one otkrivaju koliko nam je malo poznato ono što svekodnevno slušamo i izgovaramo. "&qu

ot;ČIGRA UMA"", pak, više je slobodna, naizgled nesputana igra autora, ali, kao što sama imenica ""čigra"" kazuje, ona poštuje izvesne formalne zakonitosti. Shvatajući umetnost i proces mišljenja kao neprekidnu igru i kombinatoriku, Glavač nam predočava bogatstvo jezika, na svim nivoima – od morfološkog, do sintasičkog i diskurzivnog, preplićući reči i izraze u jedinstvene i neponovljive forme, poetske i prozne....

Prvi deo knjige sastoji se od sto stranica. Svaka druga stranica sadrži set od pet rečenica, tako uređenih da je svaka sledeća složenija za određen stepen apstrakcije od prethodne.

Svakom setu rečenica odgovara po jedna pesma, tako da je na levoj stranici zapisan nivo apstrakcije, a na desnoj stranici je ta ista tema formatirana stihom.

Drugi deo knjige je slaganje rečenica po horizontali i sadrži pet priča. Prva priča je napisana od svih prvih rečenica, druga od drugoh, i tako sve do pete. Rečenice su složene po redu od prve do pedseete i u pričama su boldirane. Umetnuti tekst između njih je samo vezivno tkivo, da bi prelaz sa jedne rečenice na drugu bio logičan i da bi priča kao celina imala smisao. Zbog toga što je nivo apstrakcije u prvoj priči najniži, ima više umetnutog teksta nego integralnih rečenica.
Recenzenti: Draško Ređep


Ostali naslovi iz oblasti: Književnost i filologija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2007; ćirilica; 20 cm; 139 str.; 978-86-515-0079-7;