knjizara.com
Budućnost psihoanalize

Ričard D. Česik (autor)

Budućnost psihoanalize
1430 din
U korpu

Fascinantna i veoma neobična knjiga o psihoanalizi, njenoj prošlosti, trajanju i budućnosti u vizuri Ričarda Česika, američkog psihijatra i psihoanalitičara, znamenitog po povezivanju psihoanalize sa fenomenologijom, filozofijom, drugima naukama i umetnošću.
Od svog nastanka psihoanaliza je delila sudbinu civilizacijskih dometa zapadne misli, filozofije i umetnosti, kao i stvaralaštva i kreativnosti ljudi i mora, ako želi da ima budućnost, da se pridržava principa i razvoja ovih disciplina. Zato, parale

lno sa tekstovima o psihoanalizi Česik posvećuje veliku pažnju i filozofiji, velikanima njene misli kao što su Hegel, Huserl, Hajdeger, Niče, Šopenhauer i mnogi drugi, kao i književnosti, pesništvu, posebno Danteu Aligijeriju i njegovoj Božanstvenoj komediji koju svrstava u psihoanalitički fundus, ali i pitanjima stvaralaštva i kreativnosti kao neophodnim uslovima za obavljanje prakse i razvoja psihoanalize.
Autor u knjizi saopštava šta on podrazumeva pod pojmom psihoanaliza i opisuje njenih pet stanovišta ili načina slušanja pacijenata, za koje smatra da su u nepomirljivom konfliktu, ali ih postavlja kao stožere u određenju budućnosti psihoanalize.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Psihoanaliza
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Psihopolis institut; 2012; latinica; 20 cm; 371 str.; 978-86-86653-70-3;