knjizara.com
Budan

Harald Vetman (autor)

Budan
rasprodato

Roman Budan mladog danskog pisca Haralda Vetmana (rođen 1978.) inovativnom narativnom formom ponire u život i misli rimskog naučnika Plinija Starijeg (23-79. n.e.), koji je posvetio život izučavanju geografije, biologije, medicine, umetnosti itd. i izgubio ga prilikom erupcije Vezuva, koju je takođe želeo da istraži i opiše. Njegovo jedino sačuvano delo, monumentalna Naturalis historia, svedoči o ljudskoj težnji da se pronikne u tajne našeg čudesnog i brutalnog kosmosa, da se ovlada prirodom i da se sve imenuje. Harald Vetman Plinijevu nemirnu strast, poetičnu i osornu prirodu oživljava uz pomoć njegovog nećaka Plinija Mlađeg (61-112 n.e.), rimskog advokata

, namesnika u Maloj Aziji i vrsnog epistolografa. Ali se i sam Rim tog doba, s njegovim gladijatorima, morbidnim običajima, glasinama, zabavno i znalački dočarava (Vetman je klasični filolog po obrazovanju).
Roman Budan je bio nominovan 2011. za danskog predstavnika za najvažniju skandinavsku književnu nagradu Nordic Council Literature Prize.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Danska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Karpos; 2013; Broširani povez; latinica; 14 cm; 135 str.; 978-86-85941-65-8;