knjizara.com
Borba za veru

Srboljub Živanović (autor)

Borba za veru
1320 din
U korpu

Od svršetka Drugog svetskog rata, srpska nacionalna istorija se sve manje predaje i uči u školama. Preovladava mišljenje da učenici treba da se rasterete preteranog gradiva, pa je tako svedeno na minimum učenje srpske nacionalne istorije. Čak su i oni vladari i svetitelji čiji život i rad pogoduju trenutnim ideologijama nosilaca vlasti u Srbiji gurnuti u zaborav.
U toku komunističke ditature u Jugoslaviji, naglasak u nastavi istorije stavljan je na tzv."neprijateljske ofanzive" i na događaje iz borbe komunista da osvoje vlast. Politički

ideolozi toga vremena su zahtevali da se da jednak prostor u nastavi istorije Hrvatima, Slovencima, Mađarima, Albancima, Muslimanima, Makedoncima itd.pa za istoriju Srba nije bilo mesta.
U sadašnje vreme, posle pada komunizma, vlada nova ideologija koja teži da se potisne nastava nacionalne istorije da bi se dao rostor za zajedničku istoriju naroda Evrope. Na taj način se ostvaruje težnja da svi učenici u Evropi postanu neznaliceistorije sopstvenog naroda. Informativna tehnologija pruža učenicima samo ona znanja koja im nameću Amerika i Evropska zajednica.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Pešić i sinovi; 2015; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 311 str.; 978-86-7540-213-8;