knjizara.com
Bog se nikad ne smeje
zapisi o ateističkom autovanju

Alexandar Lambros (autor)

Bog se nikad ne smeje
rasprodato

...Ako ste ateista, nije nemoguće da će vam se pojedini delovi knjige učiniti preoštrim, čak možda i brutalnim. Kao i verniku, preporučio bih i vama da knjigu iznova čitate, sve dok ne vidite da se u njoj iznosi upravo ono zbog čega ste na prvom mestu i odlučili da vas verovanje u natprirodna bića ne interesuje. Pronaćićete činjenice, more podataka, referenci, konkretnih datuma, imena, događaja. Znam da je nemoguće ostati ravnodušan pred lavinom štetočinstva koju organizovane religije, paradigmatski predstavljene kroz tri najveća monoteizma, predano sprovode već milenijumima. Tolerantnost ili odr

eđeni liberalizam koji vas je, može biti držao, mora da iščili u nepovrat pred argumentacijom i surovom stvarnošću. Nakon dovoljno iščitavanja i sopstvenog istraživačkog rada, uveren sam da i vas na kraju tog putovanja u samospoznaju čeka izlazna stanica koja se zove “antiteizam“.
Ravnodušnost zaista nije opcija.
Biću potpuno ličan, sa Aleksom to nikada nije opcija. Njega i njegovo izražavanje, bilo da je u pitanju pisanje ili fotografisanje, ljudi ili vole ili mrze, ponekad čak ili obožavaju ili preziru. Ali nikada nisu ravnodušni, nikada nisu zadovoljni tek u meri proseka.
Ako ste žena ili pripadnik bilo koje od manjina u svojoj sredini, nemoguće je da se ne pronađete u ovoj knjizi.
Nemoguće je, usudiću se i to da napišem, da kao takvi čitanje ne završite sa istovremeno pojačanom nadom i strahovima. Nadu će vam osnažiti osećanje da ne samo da niste jedini, nego da ste često žrtva sasvim anahronih, necivilizacijskih i potpuno besmislenih predrasuda, dok će vam stra-hove pojačati upravo ista ta saznanja, posmatrana kroz vizuru stoleća i milenijuma u kom živimo.
Ako pak ostajete uvereni da je danas nepotrebo pričati i pisati o ovakvim temama, uljuljkani u iluziju monolitnosti civilizacije građene na sputavanju dogmi i neznanja, moram vas upozoriti da je buđenje iz takve uljuljkanosti i dremeža najčešće bolno, katkad i fatalno.
I ne kažem to da bih vas plašio, već da bih vas ohrabrio da širom otvorite oči i bez koprene nametanog liberalizma umotanog u slatku oblandu selektivne tolerancije, pokušate da posmatrate stvarnost, više od 1700 godina nakon Milanskog edikta i skoro 1300 godina nakon Bitke kod Tura, odnosno Poatijea.
I ne zaboravite, istina oslobađa...
M.E.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Filozofija religije
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Nova poetika; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 215 str.; 978-86-6317-055-1;