knjizara.com
Blockbuster
Rijeka, 1. XI. - 23. XI. 2006.

Zoran Žmirić (autor)

Blockbuster
rasprodato

Roman koji kao da je "skinut" iz najupečatljivijih američkih akcijskih filmova o Vijetnamskom ratu

“Blockbuster”, roman Zorana Žmirića, dosad je nenapisana priča o Domovinskom ratu u hrvatskoj književnosti. Za razliku od, primjerice, Mlakićeve "ratne metafizike", protagonisti Žmirićeva literarnog svijeta iznuruju se fizikom, gotovo "fiziološkim aspektima rata". Autorova ovjera rata okrutno je točna u svojoj priči, žestoka u tempu, a ideološki posve politički nekorektna. Žmirićevi junaci n

ose brutalnost i žestinu u kostima, nisu zadani nego ih oblikuju okolnosti i prokazuju sve pa i posve nevine ideje o ratovima koje ljudi vode uime obrane domovine.

Proza je to gotovo utopijske (antiratne) agitacije i iznimnog pripovjednog energizma o vojnim djelovanjima pripadnika nekog našeg izviđačkog voda. Po žestini dijaloga Žmirićevih (anti)junaka, inteligentno premreženih filmskim asocijacijama, i detekcijama grube, okrutne svakodnevice vojničkog života ponekad se čini kao da je ovaj tekst "skinut" iz najupečatljivijih američkih akcijskih filmova o Vijetnamskom ratu. Ironija u naslovu romana nagovara nas da pomislimo kako se autorov pogled na ratnu stvarnost izvitoperuje u virtualni svijet filma. Taj dojam mnogošto bi ovdje mogao sanirati, ponajprije ljudske duše. No on je, dakako, posve lažan, jer “Blockbuster” je stvarna knjiga, knjiga od živog ljudskog mesa. U kojoj utjehe nema, niti je može biti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 204 str.; 978-86-7998-060-1;