knjizara.com
Bajke iz Smešne Poljane

Darko Kalezić (autor)

Bajke iz Smešne Poljane
rasprodato

Darko Kalezić do te mere razume dušu deteta, i do te mere je u svojim pričama posvećen dečjem svetu, da se čini da on granicu između mašte i stvarnosti ne samo da lako prelazi, nego da je i ne primećuje i da ona za njega nikad nije ni postojala. Po tom osnovnom svojstvu, Kalezić je na tragu onog najboljeg što je naš jezik podario svetu detinjstva: narodnoj priči.On je, međutim, savremen i moderan pripovedač. Najpre po laganim nitima, narativnim i jezičkim, koje se neosetno provlače kroz više pripovedaka, dajući kompoziciji knjige nežnu nijansu romaneskne naracije. Potom po korišćenju

humora, koji je pripovedačima često sredstvo otklona, a piscima za decu služi kao zamena za nevidljivu čaroliju osmeha.
Najzad, jezik: Kalezićev jezik je jezik koji provocira dečju pažnju i tera ih da i sama naprave neku sličnu rečenicu, neku kovanicu, neki bezazleni kalamburčić.

Čitaće ove priče deca, i sanjariće, a čitaće ih i nastavnici i sa decom praviti od njih sjajne skečeve i igrokaze. Jer je u ovim pričama sadržaj i scenski bogat i pitom za oblikovanje, a književni postupak obiluje lepim dijalozima, što ih čini baš podesnim za male dramske zahvate i pokušaje.
Jovo Knežević, književnik


Ostali naslovi iz oblasti: Bajke

Izdavač: Darko Kalezić - izdavač; 2007; Broširani povez; ćirilica; 20,5 x 14 cm; 88 str.; 978-86-910055-0-4;