knjizara.com
Bafet za sva vremena
principi stari, ekonomija nova

Robert G. Hagstrom (autor)

Bafet za sva vremena
rasprodato

Knjiga „Bafet za sva vremena“ predstavlja Vam najuspešnijeg investitora XX veka. To nije ni biografija, ni udžbenik iz ekonomije i finansija, ni filozofija berzanskog poslovanja. To je sve po malo!
Voren Bafet, tipičan self-made bilioner, počeo je karijeru sa uloženih 100 dolara. Danas je drugi na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi, sa 44 milijarde dolara.
Za razliku od konkurenata na Forbsovoj listi, kao što je poznati Bil Gejts, Bafet ne obrće novac u jednoj kompaniji. Vlasnik je akcija svetskih giganata, to su: Coca Cola, Gilette, American Exspres, Duracel, Disney...
I ne s

amo njih, već i kompanija koje ne predstavljaju svetski brend, ali ostvaruju natprosečne rezultate u različitim oblastima poslovanja.
Pristup Vorena Bafeta poslovanju jedinstven je. Tržište je prepuno brzih kupovina i prodaja hartija od vrednosti. A Bafetova filozofija „kupi i drži“ deluje neobično.
Autor knjige Robert Hagstrom otkriva jednostavnu, ali mudru, investicionu strategiju Vorena Bafeta:
- analizirajte hartije od vrednosti kroz konkretan posao koji iza njih stoji;
- zahtevajte minimalnu sigurnost pri svakoj kupovini;
- koncentrišite se na ulaganje u mali broj kompanija;
- zaštitite se od špekulativnih i emotivnih sila tržišta.
Osnovni finansijko-knjigovodstveni princip bi glasio: vaš osnovni cilj, kao investitora, treba da bude kupovina po razumnoj ceni parcijalnog interesa u nekom, vama lako razumljivom poslu, za koji je gotovo sigurno da će ostvariti materijalnu dobit u narednih pet, deset ili dvadeset godina. Vremenom ćete utvrditi da mali broj kompanija ispunjava ove standarde. Kakvim god fondom za ulaganje raspolagali, za kakvu god kompaniju ili delatnost bili zainteresovani, teško da ćete naći bolji polazni kriterijum od ovog.
Bafetova investiciona logika pragmatična je. Ne kupuj ono u šta se ne razumeš, a o onome u šta ulažeš, saznaj više od bilo koga.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ulaganje kapitala , Investicije , Berza , Vrednosni papiri , Tržište kapitala , Tržište novca
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Plato; 2006; latinica; 21 cm; 271 str.; 86-447-0365-X;