knjizara.com
Atlas stare Srbije - evropske karte Kosova i Metohije

Atlas stare Srbije - evropske karte Kosova i Metohije
rasprodato

rbija i njeno Kosovo i Metohija nalaze se vjekovima u unakrsnoj vatri moćnika ovoga svijeta. Očigledno, Božanski promisao je opredijelio trajno raspeće ovom Nebom i Svetinjom nadojenom prostoru
Kosovo je srpski Sveti Jerusalim. Ono je duša naše duše. Ono je naš sveukupni obraz. Ono je korijen našega bića. Uostalom, Kosovo i Metohija su naša sudbina bez koje prestajemo da budemo ono što smo bili i što jesmo.
Srbi su postali istorijski narod, između ostalog, blagodareći i duhovnom zračenju Kosova i Metohije, hrišćanskom temelju Stare Srbije. Na tom temelju on

a se razrastala i vjekovima sadijevala oko ovog svetinjom osveštanog putokaza i duhovne zaloge svoje budućnosti. Opredjeljenjem za Carstvo Nebesko kroz usta i žrtvu Velikomučenika - Sv. Kneza Lazara, kao zreli evropski narod opredijelili smo se, jednom za svagda, za ono što je vječno i neprolazno, za ono što je milom Bogu pristupačno, za vjernost Hristu Raspetome, za vjernost Golgotskom Mučeniku sa Čijom se krvlju miješa mučenička krv pokoljenja i pokoljenja našeg roda, sve do ovih današnjih.
I danas živimo i blagotvorimo pravoslavno-hrišćansko srpsko nasljeđe na Kosovu i Metohiji sa kojim su se susretali, kome su se divili i koje su svojim zapisima ovjekovječili i zapadni i istočni putopisci i naučnici, omeđilo je i danas omeđuje kosovsko-metohijske prostore kao teritorijalno jezgro starosrpske državnosti. Tako su ovi sveti prostori uvedeni u geopolitičku i pravnu svijest Evrope, što ih je vjekovima održavalo nedjeljivim dijelom države Srbije.
Mitorpolit Amfilohije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Kosovo i Metohija , Kosovo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svetigora; 2007; Tvrd povez; ćirilica; 31 cm; 326 str.; 978-86-7660-055-7;