knjizara.com
Artmix - tokovi umetnosti, arhitekture, filma, dizajna, mode, muzike i televizije

Đermano Čelant (autor)

Artmix - tokovi umetnosti, arhitekture, filma, dizajna, mode, muzike i televizije
1287 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Knjiga “Artmix” Đermana Čelanta bavi se krajnje proširenim pojmom savremene umetnosti – umetnosti “ukrštenih” i “mešanih” medija – čija je svrha da bude jedno od najdelotvornijih i svakako najprefinjenijih posrednika u nezaustavljivom procesu međuljudskih komunikacija; od arhitekture do mode, od filma do dizajna, od muzike do televizije, od fotografije do književnosti.

Izvore svojih p

roširenih poimanja savremene umetnosti Čelant nalazi u tekovinama istorijskih avangardi, od italijanskog i ruskog futurizma do nadrealizma, kao i ruskog konstruktivizma, nemačkog Bauhausa i međunarodnog dadaizma, na čijim se osnovama nastavljaju posleratne neoavangarde, da bi pojavom pop-arta i Endi Vorhola nastupila potpuna “demokratizacija” jezika.

Umetnost danas nastaje od svega i svugde, bez jezičkih i teritorijalnih granica... Novi izrazi se uopštavaju i uobličavaju u jedno otvoreno i beskrajno sazvežđe, u kome caruje formalna neraspoznatljivost artefakata u odnosu na svakodnevnu realnost, te nema nikakve zasebne oblasti, već se stvaranje slobodno kreće, nadilazeći sve podele, sva ograničenja vezana za dati postupak i njegovo sprovođenje u delo: otuda umetnička mešavina, artmix.

Đermano Čelant

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Umetnost , Teorija umetnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: HERAedu; 2. izdanje, 2012; Broširani povez; latinica; 24 cm; 270 str.; 978-86-7956-053-7;