knjizara.com
Arnovo nasleđe

Jan Giju (autor)

Arnovo nasleđe
rasprodato

Trilogija o krstašima otpočeta knjigom Put za Jerusalim završava se stvaranjem nove generacije vladara u evropskom srednjovekovnom svetu. Ovaj nezavisni nastavak izuzetno je dobro potkovan istorijskom građom i kroz pripovest o sudbini viteza Arna Magnusona i njegovih srodnika okončava romanesknu legendu o svojoj zemlji koja od tada počinje da nosi ime Švedska.
U priči koju je izneo sveštenik Tibo, leta gospodnjeg 1275, narod je podelio događaje na četiri perioda: prvo je nastupilo vreme udovica, za njim vreme staraca, zatim vreme zločinaca u kome je bilo mnogo požara, suza i besa. Na kraju je došlo vreme jarla – odnosno kralja. Period udovica je za narod bio najbolji. Za kraljevstvo

je pak period jarla bio odlučujući.
Ovo je veličanstvena i krvava viteška saga o nemilosrdnim vremenima kada je pravo jačeg bilo jedini zakon i kada je Ingrid Ilva čeličnom voljom odgajila svoje sinove i nikog nije iznenadilo što je jedan od njih na kraju pobedio u borbi za vlast. Birjer Magnuson je, uz bezobzirnost koja je uplašila njegove savremenike, za sva vremena slomio vladavinu klanova. Istorija ga poznaje kao Birjera jarla, osnivača Stokholma i utemeljitelja ujedinjene Švedske.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Švedska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2012; Broširani povez; latinica; 20 cm; 526 str.; 978-86-521-1055-1;